Az élelmi rost a növényeknek olyan része, melyet nem tudunk megemészteni. Tudd meg, hogy ennek ellenére miért olyan nélkülözhetetlen a testünk számára.
A növényi rostoknak két fő típusa van: a vízben oldódó, vagy más néven vízoldékony rostok, és a vízben nem oldódó, azaz oldhatatlan rostok. Az oldható rostok könnyen feloldódnak vízben, és gél-szerű állagúvá válnak a bélben. Az oldhatatlan rostok azonban nem oldódnak vízben, és változatlan formában haladnak keresztül a tápcsatornán.
A rostok ugyanúgy szénhidrátok, akárcsak a cukor, a kenyér vagy a tésztafélék, ám az egyszerű szénhidrátokkal szemben a rostok nem szívódnak fel a szervezetben, és nem is emelik a vércukorszintet. Ám mégis nagyon fontos szerepük van az egészségünkben.
Mit érdemes tudni az oldható rostokról?
- az oldható rostok csökkentik a koleszterinszintet, mivel mérséklik a koleszterin felszívódását
- mivel felszívják a vizet és megduzzadnak a gyomorban, fokozzák a jóllakottságérzést, így nagyban segítik a fogyókúra sikerét
- fékezik a zsírok felszívódását, ezáltal segítenek az ideális testsúly elérésében és megtartásában
- a koleszterinszint kordában tartásával mérséklik a keringési betegségek, szívbetegség, érelmeszesedés, és magas vérnyomás rizikóját
- a vízoldékony rostok fontos táplálékot jelentenek a bél hasznos baktériumai számára, s így nem csak az emésztés válik hatékonyabbá, de az értékes tápanyagok felszívódása és az immunrendszer működése is
- lassítják a szénhidrátok felszívódását is, ezáltal nem okozzák a vércukorszint hirtelen megemelkedését, így fogyasztásuk stabilabb vércukorszintet eredményez és a cukorbetegség veszélyét is csökkentik.
Mit kell tudni az oldhatatlan rostokról?
- az oldhatatlan rostok gyakorlatilag változatlan formában haladnak át a béltraktuson, a béltartalommal keveredve serkentik a bélmozgást, és segítenek a székrekedés megelőzésében
- a bélfalak mechanikus tisztítása, a méreganyagok és salakanyagok hatékonyabb kisöprésével, valamint az egészséges bélműködés támogatása révén csökkentik a bélgyulladások és daganatok kockázatát.
Mely élelmiszerek a fő rostforrások?
A rostban gazdag élelmiszerek általában vegyesen tartalmaznak vízoldékony és oldhatatlan rostokat. A fő rostforrások a zöldségek, a friss és az aszalt gyümölcsök, hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák, a barna kenyér, a korpa, az árpa, a zab, valamint az ezekből készült élelmiszerek.
Mennyi az ajánlott napi rostbevitel?
Sajnos, az étrendünk általában nem tartalmaz elegendő rostot. Túl sok kenyeret, tésztát, finomított cukrot fogyasztunk, de a kellő rostbevitelre nem ügyelünk eléggé. Átlagosan napi 30 gramm rostra van szükségünk. Nagyon fontos, hogy ha eddig ennél jóval kevesebb rostot ettünk, akkor fokozatosan emeljük a rostbevitelt. Emellett nagyon lényeges, hogy igyunk naponta legalább másfél-két liter vizet. Ha fokozott rostbevitel mellett nem iszunk elegendő folyadékot, a rostok nem tudják kifejteni jótékony hatásukat, sőt, székrekedést is okozhatnak.
A cikk folytatásában mutatunk neked 5 rostban gazdag egészséges BBB diétás krémleves receptet