Szeretnél több rostot bevinni a szervezetbe, de nincs időd naponta főzni? Semmi gond, készíts ízletes rostban gazdag krémleveseket, amelyek finomak és emésztésedre is jó hatással lesznek.

A krémlevesekben az a szuper, hogy szinte percek alatt elkészülnek, és a szervezeted számára nagyon könnyű az emésztésük, mégis tele vannak értékes rostokkal, amelyek a BBB diéta során fontos szerepet játszanak, nem is beszélve a vitamin és ásványi anyag tartalmukról.

 A krémleveseket érdemes mindig friss szezonális zöldségből és gyümölcsből készíteni, így egész évben változatos recepteket tudsz készíteni. Üvegbe töltve akár a munkahelyedre is vihetsz egy finom levest, így ebédre is olyan tartalmas étel fogyasztasz, amely csak lassan emeli a vércukorszintedet és sokáig nem leszel tőle éhes.

 

Ha ebédre mindig egy kis tányér levessel kezded az étkezés, a második fogásból már jóval kevesebbet fogsz enni, így a fogyás is sokkal könnyebb és egyszerűbb lesz.

5 BBB diétás leves recept

Hideg padlizsán-krémleves

Hozzávalók:

60 dkg padlizsán

4 dl tej, vagy növényi ital

Bors, só

1 gerezd fokhagyma

Friss citromfű, bazsalikom

 Fél citrom

2 dl tejszín.

Elkészítés:

A padlizsánokat tedd be forró sütőbe és addig süsd, amíg a héja már kissé fekete színt kap. Amikor már kihűlt egy fa vagy műanyag konyhai eszközzel szedd ki a padlizsán belsejét, és a tejjel vagy növényi itallal együtt turmixold simára.

Ízesítsd a krémlevest, sóval, borssal, citromfűvel, fokhagymával vagy más fűszerrel, majd forrald össze tejszínnel, esetleg kókusztejszínnel. Melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatod.

Áfonyás banánleves

Hozzávalók:

 4 banán

3 evőkanál citromlé

 6 pohár almalé

1 kanál édesítőszer

Másfél evőkanál zabpehelyliszt

1/2 kiskanál fahéj

 Két és fél pohár sűrű tejföl

 2 pohár áfonya.

Elkészítés:

A banánt hámozd meg és tedd bele a turmixgépbe a citrom levével együtt, majd turmixold össze.

Az így kapott pépet tedd bele egy lábosba, majd öntsd fel az almalével, add hozzá az édesítőszert, a lisztet a tejföld és a fűszereket, és egy habverővel jó alaposan keverd össze csomómentesre. Elég egyszer felforralni, és ha szükséges még ízesítheted sóval, vagy édesítőszerrel.

A végén tedd rá az áfonyaszemeket és jól behűtve tálald a levest.

Narancsos sárgarépa leves recept

Hozzávalók:

 2 fej vöröshagyma aprítva

2 evőkanál reszelt bio narancshéj

750 ml zöldség alaplé

230 ml narancslé

6 nagyobb sárgarépa darabolva

Só, bors

Elkészítés:

Egy nagyobb lábosba melegítsd fel az olajat, és a vöröshagymát dinszteld meg benne. Ezután tedd bele a sárgarépa darabokat, ízesítsd sóval, borssal, és öntsd fel a narancslével, majd add hozzá a reszelt narancshéjat is.

A levest takaréklángon főzd 15-20 percig, amíg a sárgarépa puha nem lesz.

Végül egy botmixer segítségével pürésítsd a krémelvest, és narancs csíkokkal tálald.

 

BBB zöldségleves

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma aprítva

1 gerezd zúzott fokhagyma

750 ml zöldség alaplé

1 közepes édesburgonya hámozva és felkockázva

1 adag vegyes zöldség ízlés szerint (káposzta, spenót, brokkoli, sárgarépa, karfiol, cukkini)

Só, bors,

Fűszerek ízlés szerint

 

Elkészítés:

Egy lábosban olajon dinszteld meg a vöröshagymát, majd add hozzá a zúzott fokhagymát, és a felkockázott zöldségeket. Öntsd fel a levest a zöldség alaplével, és addig főzd takaréklángon, amíg az összes hozzávaló puha nem lesz. A spenótot, vagy a kelkáposzta leveleket csak a végén add hozzá, mert ezek hamar összeesnek.

Ízesítsd a levest sóval, borssal, vagy más fűszernövényekkel, végül egy botmixerrrel pürésítsd le az egészet.

Kapros, joghurtos sárgaborsóleves

Hozzávalók:

25 dkg sárgaborsó

Fél liter zöldségalaplé

 2 gerezd fokhagyma

 2 fej hagyma

 2 pohár joghurt

 Csipetnyi tárkony

 2 evőkanál zabpehelyliszt

Fél csokor kapor

 1 teáskanál só

Elkészítése:

A 10 órára beáztatott sárgaborsót a felaprított hagymával, a fokhagymával és a fűszerekkel együtt főzd puhára a zöldség alaplében, majd add hozzá a joghurtban csomómentesen elkevert lisztet és turmixold simára. Forrald össze, ízesítsd, még ha szükséges, végül szórd meg az aprított kaporral vagy friss petrezselyemmel.

A cikk folytatásában mutatunk neked egy Mindent bele currys joghurtos csirkeragu receptet