Szeretnél több rostot bevinni a szervezetbe, de nincs időd naponta főzni? Semmi gond, készíts ízletes rostban gazdag krémleveseket, amelyek finomak és emésztésedre is jó hatással lesznek.
A krémlevesekben az a szuper, hogy szinte percek alatt elkészülnek, és a szervezeted számára nagyon könnyű az emésztésük, mégis tele vannak értékes rostokkal, amelyek a BBB diéta során fontos szerepet játszanak, nem is beszélve a vitamin és ásványi anyag tartalmukról.
A krémleveseket érdemes mindig friss szezonális zöldségből és gyümölcsből készíteni, így egész évben változatos recepteket tudsz készíteni. Üvegbe töltve akár a munkahelyedre is vihetsz egy finom levest, így ebédre is olyan tartalmas étel fogyasztasz, amely csak lassan emeli a vércukorszintedet és sokáig nem leszel tőle éhes.
Ha ebédre mindig egy kis tányér levessel kezded az étkezés, a második fogásból már jóval kevesebbet fogsz enni, így a fogyás is sokkal könnyebb és egyszerűbb lesz.
5 BBB diétás leves recept
Hideg padlizsán-krémleves
Hozzávalók:
60 dkg padlizsán
4 dl tej, vagy növényi ital
Bors, só
1 gerezd fokhagyma
Friss citromfű, bazsalikom
Fél citrom
2 dl tejszín.
Elkészítés:
A padlizsánokat tedd be forró sütőbe és addig süsd, amíg a héja már kissé fekete színt kap. Amikor már kihűlt egy fa vagy műanyag konyhai eszközzel szedd ki a padlizsán belsejét, és a tejjel vagy növényi itallal együtt turmixold simára.
Ízesítsd a krémlevest, sóval, borssal, citromfűvel, fokhagymával vagy más fűszerrel, majd forrald össze tejszínnel, esetleg kókusztejszínnel. Melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatod.
Áfonyás banánleves
Hozzávalók:
4 banán
3 evőkanál citromlé
6 pohár almalé
1 kanál édesítőszer
Másfél evőkanál zabpehelyliszt
1/2 kiskanál fahéj
Két és fél pohár sűrű tejföl
2 pohár áfonya.
Elkészítés:
A banánt hámozd meg és tedd bele a turmixgépbe a citrom levével együtt, majd turmixold össze.
Az így kapott pépet tedd bele egy lábosba, majd öntsd fel az almalével, add hozzá az édesítőszert, a lisztet a tejföld és a fűszereket, és egy habverővel jó alaposan keverd össze csomómentesre. Elég egyszer felforralni, és ha szükséges még ízesítheted sóval, vagy édesítőszerrel.
A végén tedd rá az áfonyaszemeket és jól behűtve tálald a levest.
Narancsos sárgarépa leves recept
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma aprítva
2 evőkanál reszelt bio narancshéj
750 ml zöldség alaplé
230 ml narancslé
6 nagyobb sárgarépa darabolva
Só, bors
Elkészítés:
Egy nagyobb lábosba melegítsd fel az olajat, és a vöröshagymát dinszteld meg benne. Ezután tedd bele a sárgarépa darabokat, ízesítsd sóval, borssal, és öntsd fel a narancslével, majd add hozzá a reszelt narancshéjat is.
A levest takaréklángon főzd 15-20 percig, amíg a sárgarépa puha nem lesz.
Végül egy botmixer segítségével pürésítsd a krémelvest, és narancs csíkokkal tálald.
BBB zöldségleves
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma aprítva
1 gerezd zúzott fokhagyma
750 ml zöldség alaplé
1 közepes édesburgonya hámozva és felkockázva
1 adag vegyes zöldség ízlés szerint (káposzta, spenót, brokkoli, sárgarépa, karfiol, cukkini)
Só, bors,
Fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
Egy lábosban olajon dinszteld meg a vöröshagymát, majd add hozzá a zúzott fokhagymát, és a felkockázott zöldségeket. Öntsd fel a levest a zöldség alaplével, és addig főzd takaréklángon, amíg az összes hozzávaló puha nem lesz. A spenótot, vagy a kelkáposzta leveleket csak a végén add hozzá, mert ezek hamar összeesnek.
Ízesítsd a levest sóval, borssal, vagy más fűszernövényekkel, végül egy botmixerrrel pürésítsd le az egészet.
Kapros, joghurtos sárgaborsóleves
Hozzávalók:
25 dkg sárgaborsó
Fél liter zöldségalaplé
2 gerezd fokhagyma
2 fej hagyma
2 pohár joghurt
Csipetnyi tárkony
2 evőkanál zabpehelyliszt
Fél csokor kapor
1 teáskanál só
Elkészítése:
A 10 órára beáztatott sárgaborsót a felaprított hagymával, a fokhagymával és a fűszerekkel együtt főzd puhára a zöldség alaplében, majd add hozzá a joghurtban csomómentesen elkevert lisztet és turmixold simára. Forrald össze, ízesítsd, még ha szükséges, végül szórd meg az aprított kaporral vagy friss petrezselyemmel.
A cikk folytatásában mutatunk neked egy Mindent bele currys joghurtos csirkeragu receptet