Napjainkban egyre többen döntenek a növényi alapú, vegetáriánus étkezés mellett. A növényi étrenddel egyszerre védhetjük az egészségünket és a környezetünket is. A vegetarianizmus azonban nem takar egységes étrendet, többféle változata is kialakult az idők során. Bemutatjuk közelebbről a lakto- és az ovo-vegetáriánus étkezést.
A vegetarianizmus olyan étkezést jelent, mely kizárja a húsok fogyasztását, melyek állatok leöléséből származnak, ám nem feltétlenül mond nemet az állat eredetű élelmiszerekre. Állati eredetű élelmiszer, melyeket a vegetáriánusok is fogyasztanak, a tojás és a tejtermékek is. A vegetarianizmuson belül többféle irányzat kialakult, például az ovo-vegetáriánus, és a lakto-vegetáriánus étkezés. Előbbi a növényi élelmiszerek mellett egyetlen állati eredetű élelmiszerként a tojást engedélyezi, utóbbi pedig csak a tejtermékeknek ad helyet a menüben a növényi ételek mellett.
Mi szerepelhet a lakto-vegetáriánusok étrendjén?
Röviden, minden növényi eredetű élelmiszer kiegészítve az állati eredetű tejjel és tejtermékekkel. A lakto-vegetáriánusok étrendjében szerepelnek:
- zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek
- növényi olajok
- gabonák, magvak, olajos magvak
- fűszerek, zöldfűszerek
- szójából készült élelmiszerek
- állati eredetű tejtermékek: tej, joghurt, sajt, vaj, tejföl, tejszín
A lakto-vegetáriánusoknál tiltólistán szerepelnek:
- a vörös húsok
- a szárnyashúsok
- a halhús és tenger gyümölcsei
- a tojás
- az állati eredetű zsírok
- a zselatin
Mi a lakto-vegetáriánus étkezés előnye?
A lakto-vegetáriánus étrend kiegyensúlyozott, tápláló és fehérjedús étrendet biztosít a követői számára. Jó hatással van a szív egészségére, csökkentheti a koleszterinszintet, javíthatja a vércukorszint kontroll alatt tartását, hozzájárulhat az egészséges testsúly eléréséhez és fenntartásához, csökkentheti a vastagbél és a mellrák kockázatát. Mivel a tejtermékek értékes kalciumforrások, a csontok egészségéhez is hozzájárul a lakto-vegetáriánus étkezés.
Miből áll az ovo-vegetáriánus étkezés?
Az ovo-vegetáriánusok minden növényi élelmiszer mellett egyetlen állati eredetű élelmiszerként tojást is fogyasztanak. Az étrendjükben szerepelnek:
- gyümölcsök, zöldségek
- gabonák, magvak, olajos magvak
- hüvelyesek
- növényi olajok
- tejtermék helyettesítőként növényi tejek, szójatej, mandulatej, rizstej, zabtej, kókusztej, szójajoghurt, növényi sajtok
- tojás és tojást tartalmazó növényi élelmiszerek
Az ovo-vegetáriánusok nem esznek:
- vörös húst
- szárnyashúst
- halat, tenger gyümölcseit
- tejtermékeket
- tejtermékkel készült kenyereket, pékárukat, süteményeket, szószokat, önteteket, krémeket
- állati eredetű termékeket: zselatint, zsírt, halszószt,
Az ovo-vegetáriánus étkezés jótékony hatásai
A tojás értékes fehérjeforrás, tápláló, fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, A, B vitaminokat, és szemvédő luteint tartalmaz. A tojás a fogyást is elősegítheti. Régebben úgy tartották, hogy a tojás árt az ereknek, de ma már tudjuk, hogy mértékkel fogyasztva nem növeli a káros koleszterinszintet. Ha valaki tejallergiás vagy érzékeny a tejtermékre, az ovo-vegetáriánus étrend ideális választás lehet számára. A tojásfogyasztás segíthet növelni az inzulinérzékenységet, és a vércukorszint kontrollálását, és csökkentheti egyes rákbetegségek kockázatát.
Bármely fajta vegetáriánus étkezést is választod, ügyelj arra, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott legyen, és egyik létfontosságú tápanyagból se szenvedjen hiányt a szervezeted. Szerencsére egy kis odafigyeléssel mindez könnyen megoldható.
A cikk folytatásában mutatunk egy 1 hetes vegán mintaétrendet.