Napjainkban egyre többen döntenek a növényi alapú, vegetáriánus étkezés mellett. A növényi étrenddel egyszerre védhetjük az egészségünket és a környezetünket is. A vegetarianizmus azonban nem takar egységes étrendet, többféle változata is kialakult az idők során. Bemutatjuk közelebbről a lakto- és az ovo-vegetáriánus étkezést.

vegetáriánus étkezés

A vegetarianizmus olyan étkezést jelent, mely kizárja a húsok fogyasztását, melyek állatok leöléséből származnak, ám nem feltétlenül mond nemet az állat eredetű élelmiszerekre. Állati eredetű élelmiszer, melyeket a vegetáriánusok is fogyasztanak, a tojás és a tejtermékek is. A vegetarianizmuson belül többféle irányzat kialakult, például az ovo-vegetáriánus, és a lakto-vegetáriánus étkezés. Előbbi a növényi élelmiszerek mellett egyetlen állati eredetű élelmiszerként a tojást engedélyezi, utóbbi pedig csak a tejtermékeknek ad helyet a menüben a növényi ételek mellett.

Mi szerepelhet a lakto-vegetáriánusok étrendjén?

Röviden, minden növényi eredetű élelmiszer kiegészítve az állati eredetű tejjel és tejtermékekkel. A lakto-vegetáriánusok étrendjében szerepelnek:

  • zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek
  • növényi olajok
  • gabonák, magvak, olajos magvak
  • fűszerek, zöldfűszerek
  • szójából készült élelmiszerek
  • állati eredetű tejtermékek: tej, joghurt, sajt, vaj, tejföl, tejszín

A lakto-vegetáriánusoknál tiltólistán szerepelnek:

  • a vörös húsok
  • a szárnyashúsok
  • a halhús és tenger gyümölcsei
  • a tojás
  • az állati eredetű zsírok
  • a zselatin

Mi a lakto-vegetáriánus étkezés előnye?

A lakto-vegetáriánus étrend kiegyensúlyozott, tápláló és fehérjedús étrendet biztosít a követői számára. Jó hatással van a szív egészségére, csökkentheti a koleszterinszintet, javíthatja a vércukorszint kontroll alatt tartását, hozzájárulhat az egészséges testsúly eléréséhez és fenntartásához, csökkentheti a vastagbél és a mellrák kockázatát. Mivel a tejtermékek értékes kalciumforrások, a csontok egészségéhez is hozzájárul a lakto-vegetáriánus étkezés.

Miből áll az ovo-vegetáriánus étkezés?

Az ovo-vegetáriánusok minden növényi élelmiszer mellett egyetlen állati eredetű élelmiszerként tojást is fogyasztanak. Az étrendjükben szerepelnek:

  • gyümölcsök, zöldségek
  • gabonák, magvak, olajos magvak
  • hüvelyesek
  • növényi olajok
  • tejtermék helyettesítőként növényi tejek, szójatej, mandulatej, rizstej, zabtej, kókusztej, szójajoghurt, növényi sajtok
  • tojás és tojást tartalmazó növényi élelmiszerek

Az ovo-vegetáriánusok nem esznek:

  • vörös húst
  • szárnyashúst
  • halat, tenger gyümölcseit
  • tejtermékeket
  • tejtermékkel készült kenyereket, pékárukat, süteményeket, szószokat, önteteket, krémeket
  • állati eredetű termékeket: zselatint, zsírt, halszószt,

Az ovo-vegetáriánus étkezés jótékony hatásai

A tojás értékes fehérjeforrás, tápláló, fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, A, B vitaminokat, és szemvédő luteint tartalmaz. A tojás a fogyást is elősegítheti. Régebben úgy tartották, hogy a tojás árt az ereknek, de ma már tudjuk, hogy mértékkel fogyasztva nem növeli a káros koleszterinszintet. Ha valaki tejallergiás vagy érzékeny a tejtermékre, az ovo-vegetáriánus étrend ideális választás lehet számára. A tojásfogyasztás segíthet növelni az inzulinérzékenységet, és a vércukorszint kontrollálását, és csökkentheti egyes rákbetegségek kockázatát.

Bármely fajta vegetáriánus étkezést is választod, ügyelj arra, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott legyen, és egyik létfontosságú tápanyagból se szenvedjen hiányt a szervezeted. Szerencsére egy kis odafigyeléssel mindez könnyen megoldható.

A cikk folytatásában mutatunk egy  1 hetes vegán mintaétrendet.


 Hirdetés