A cukkini nagyon egészséges és sokoldalúan felhasználható alapanyag a konyhában. Sütve, párolva, főzve, salátának, levesnek, főzeléknek, smoothie-nak is remek, de kiváló töltve és vagdaltként, húspótlóként is fogyasztható. Mutatunk neked 3 ízletes cukkinis receptet, melyből kihagytuk a húst, így szuper húsmentes napot tarthatsz velük.

A vegetáriánus konyhából nem hiányozhat egy olyan ezerarcú zöldség, mint a cukkini. Hoztunk neked 3 finom cukkinis receptet nem csak vegetáriánusoknak, hiszen a húsevők hús mellé is fogyaszthatják ezeket.

1.Sült cukkinis burgonya

Egy végtelenül egyszerű recept cukkinival és burgonyával a főszerepben, kevés fűszerrel megbolondítva.

Hozzávalók:

50 dkg cukkini

50 dkg burgonya

4-5 gerezd fokhagyma

1 evőkanál szárított tárkony

5 dl tejföl

növényi olaj

só, bors

 

Elkészítése:

A tepsit vagy tűzálló üvegtálat olajozd ki, majd fektesd bele felváltva a cukkini és burgonyakarikákat. Egy tálkában keverd össze a tejfölt, a lereszelt fokhagymagerezdeket, a szárított tárkonyt, és sózd-borsozd ízlés szerint. Öntsd a zöldségek tetejére, löttyints hozzá még egy kevés olajat, és 220 fokon süsd 20-25 percig, míg a teteje meg nem pirul.

 

2.Kapros cukkinifőzelék

A cukkiniból legalább olyan finom főzelék készíthető, mint a tökfőzelék, de mégis egy kis változatosságot visz az étrendünkbe.

Hozzávalók:

1 kg cukkini

1 fej vöröshagyma

egy csokor friss kapor

zabpehelyliszt

1 kis pohár tejföl

olívaolaj vagy napraforgóolaj

só, csipet cukor

 

Elkészítése:

A hagymát vágd finomra, és olajon dinszteld üvegesre. Add hozzá a legyalult cukkinit – de kockákra is vághatod, ez saját ízlésedtől függ. Kicsit dinszteld a cukkinit a forró olajon - vigyázz, mert hamar megpuhul -, add hozzá a finomra vágott kaprot, majd engedd fel vízzel. Sózd ízlés szerint, és adj hozzá egy csipetnyi cukrot. Egy evőkanál zabpehelylisztet keverj el simára a tejfölben, és végül keverd bele a főzelékbe. Mikor felforrt, már készen is van.

 

3.Sajtos-tejfölös cukkinilepény

Ezt az ízletes cukkinilepényt imádni fogod, egyszerűen remek reggelire, főfogásnak vagy tartalmas uzsonnának is.

Hozzávalók:

1 kg cukkini

2 fej vöröshagyma

egy csokor petrezselyem

3 gerezd fokhagyma

3 tojás

3 evőkanál liszt vagy zabpehelyliszt

só, bors

növényi olaj

a tetejére tejföl és reszelt sajt

 

Elkészítése:

A cukkinik két végét vágd le, és reszeld le káposztareszelőn. A finomra vágott vöröshagymát dinszteld üvegesre olajon, majd add hozzá a finomra reszelt fokhagymát és a finomra vágott petrezselymet. A reszelt cukkinit keverd össze a tojással és a liszttel. Sózd, borsozd, és keverd hozzá a petrezselymes hagymákat. Tapadásmentes serpenyőben forrósíts kevés olajat, és a cukkinis massza felét vagy harmadát simítsd el benne. Közepes lángon süsd, míg a massza alja összeáll. A lepényt csúsztasd ki egy nagy tányérra, majd borítsd rá a serpenyőt, és fordítsd bele a lepényt. Így a sült fele lesz felül, és az alját is megsütheted. Mikor elkészült, megkenheted tejföllel a tetejét, és megszórhatod reszelt sajttal, így még tartalmasabb lesz.

 

Jó étvágyat!

A cikk folytatásában megmutatjuk, hogyan  készíts vegetáriánus cukkini fasírtot


 Hirdetés