#vegan #gyors #könnyű #nyár #recept

Könnyű, húsmentes recepteket keresel nyárra? Íme, 5 igazán egészséges vegán recept, melyeket még akkor is bátran fogyaszthatsz, ha éppen fogyókúrázol. Ezeket a finom recepteket mindenkinek érdemes kipróbálni. Még akkor is, ha nem vagy vegán, tanácsos hetente néhány húsmentes napot tartani az egészséged érdekében.

A következő receptekben felhasználhatsz minden egészséges finomságot, friss zöldségeket és gyümölcsöket, melyet a nyár bőségesen kínál számodra.

Francia lecsó

Hozzávalók:

1 nagy fej vöröshagyma

3 nagyobb zöldpaprika

1 darab közepes cukkini

1 darab közepes méretű padlizsán

3 darab közepes, érett paradicsom

3 gerezd fokhagyma

olívaolaj

natúr vegán ételízesítő, vegeta

só, bors

Csipet bazsalikom, kakukkfű, tárkony, rozmaring friss vagy morzsolt, szárított formában.

 Elkészítés:

A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, és megdinszteljük 4-5 evőkanál olívaolajon. A paprikát, padlizsánt, paradicsomot és a cukkinit ízlés szerint karikákra vagy kockára vágjuk. A megdinsztelődött hagymához először hozzáadjuk a paprikát, és puhítjuk, majd pár perc múlva a padlizsánt, és újabb pár perc múlva a cukkinit és a paradicsomot. Ízesítjük a lecsót ételízesítővel, csipetnyi borssal, kávéskanálnyi bazsalikommal, kakukkfűvel, tárkonnyal, rozmaringgal. Felöntjük a lecsót egy pohár vízzel és összefrottyantjuk.

 

Gyümölcsnyárs

Hozzávalók:

2 nagy alma

2 nagy körte

1db ananász

8 sárgabarack

1 kanál bio citromlé

Csipet őrölt fahéj

Kevés kókuszolaj

 Elkészítés:

A gyümölcsöket meghámozzuk és 3 cm-es kockákra vágjuk az almákat, körtéket, ananászt, a barackokat negyedeljük. A gyümölcsdarabokat felváltva nyársra húzzuk, meghintjük fahéjjal, megspricceljük kókuszolajjal, és fóliával befedve a nyárson tíz percig sütjük.

Karfiolpörkölt gombával és kuszkusszal

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

2 nagy érett paradicsom

2 nagyobb zöldpaprika

1 nagyméretű karfiol

30 dkg csiperkegomba

20 dkg kuszkusz

1 kis kanál natúr vegán ételízesítő

Kevés napraforgóolaj vagy olívaolaj

1 kis kanál őrölt pirospaprika

Csipet só, bors

1 kis kanál bio citromlé

1 csokor petrezselyem

1 szál újhagyma, olívaolaj.

 Elkészítés

A finomra vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük. Megszórjuk egy púpos teáskanál őrölt pirospaprikával, ráöntünk kevés vizet, majd hozzáadjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot és felszeletelt gombát. Kis lángon tíz percig dinszteljük fedő alatt, ezután hozzáadjuk a kis rózsákra szedett karfiolt, és sózzuk, borsozzuk. Aláöntünk kevés vizet, és roppanós puhára pároljuk. Köretként kuszkuszt tálalunk. A kuszkuszt egy hőálló tálba tesszük, és felöntjük azonos mennyiségű vegán ételízesítővel ízesített forrásban lévő vízzel (1:1 arányban). Negyed órán át lefedve pihentetjük, míg a kuszkusz fel nem szívja az összes vizet. Ezután meglocsoljuk olívaolajjal, belevágunk egy csokor petrezselyemzöldet, egy citrom levét, és egy szál felkarikázott újhagymát.

Sárgadinnye krémleves

Hozzávalók:

1/2érett mézdinnye, vagy más fajta, édes, zamatos sárgadinnye

4 dl kókusztej

10-12 mentalevél

Csipet só

 Elkészítés:

A sárgadinnyét kimagozzuk, húsát felkockázzuk. Turmixgépben a kókusztejjel és csipet sóval simára pürésítjük. Alaposan lehűtjük, és egész vagy felaprított mentalevéllel díszítve tálaljuk.

Kelkáposztás szójavagdalt

Hozzávalók:

30 dkg szójagranulátum

1 nagy fej vöröshagyma

20 dkg kelkáposzta

1 mokkás kanál chia mag

4 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem

Csipet só, bors, őrölt kömény, natúr vegán ételízesítő

napraforgóolaj

 Elkészítés:

A szójagranulátumot az ételízesítős vízbe 1,5-2 órára beáztatjuk. A finomra vágott hagymát olajon megdinszteljük. A kitorzsázott káposztaleveleket felcsíkozzuk, a fokhagymát lereszeljük vagy fokhagymanyomón átnyomjuk. A petrezselymet felaprítjuk. A tojás pótlására 2 evőkanál chia magot elkeverünk 6 evőkanál vízzel, és hagyjuk, hogy kissé megduzzadjon. Egy tálban összekeverjük a kinyomkodott szóját, hagymát, fokhagymát, chia magot és petrezselymet. Teszünk hozzá 3-4 evőkanál olajat is. Ízesítjük sóval, borssal, köménnyel, ételízesítővel ízlés szerint. Sütőpapírral bélelt hosszúkás sütőformába tesszük, és pirosra sütjük. Petrezselymes, főtt burgonyával kínáljuk.

Jó étvágyat!

A cikk folytatása: 3 mennyei vegán leves recept


 Hirdetés