#vegan #gyors #könnyű #nyár #recept
Könnyű, húsmentes recepteket keresel nyárra? Íme, 5 igazán egészséges vegán recept, melyeket még akkor is bátran fogyaszthatsz, ha éppen fogyókúrázol. Ezeket a finom recepteket mindenkinek érdemes kipróbálni. Még akkor is, ha nem vagy vegán, tanácsos hetente néhány húsmentes napot tartani az egészséged érdekében.
A következő receptekben felhasználhatsz minden egészséges finomságot, friss zöldségeket és gyümölcsöket, melyet a nyár bőségesen kínál számodra.
Francia lecsó
Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma
3 nagyobb zöldpaprika
1 darab közepes cukkini
1 darab közepes méretű padlizsán
3 darab közepes, érett paradicsom
3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
natúr vegán ételízesítő, vegeta
só, bors
Csipet bazsalikom, kakukkfű, tárkony, rozmaring friss vagy morzsolt, szárított formában.
Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, és megdinszteljük 4-5 evőkanál olívaolajon. A paprikát, padlizsánt, paradicsomot és a cukkinit ízlés szerint karikákra vagy kockára vágjuk. A megdinsztelődött hagymához először hozzáadjuk a paprikát, és puhítjuk, majd pár perc múlva a padlizsánt, és újabb pár perc múlva a cukkinit és a paradicsomot. Ízesítjük a lecsót ételízesítővel, csipetnyi borssal, kávéskanálnyi bazsalikommal, kakukkfűvel, tárkonnyal, rozmaringgal. Felöntjük a lecsót egy pohár vízzel és összefrottyantjuk.
Gyümölcsnyárs
Hozzávalók:
2 nagy alma
2 nagy körte
1db ananász
8 sárgabarack
1 kanál bio citromlé
Csipet őrölt fahéj
Kevés kókuszolaj
Elkészítés:
A gyümölcsöket meghámozzuk és 3 cm-es kockákra vágjuk az almákat, körtéket, ananászt, a barackokat negyedeljük. A gyümölcsdarabokat felváltva nyársra húzzuk, meghintjük fahéjjal, megspricceljük kókuszolajjal, és fóliával befedve a nyárson tíz percig sütjük.
Karfiolpörkölt gombával és kuszkusszal
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 nagy érett paradicsom
2 nagyobb zöldpaprika
1 nagyméretű karfiol
30 dkg csiperkegomba
20 dkg kuszkusz
1 kis kanál natúr vegán ételízesítő
Kevés napraforgóolaj vagy olívaolaj
1 kis kanál őrölt pirospaprika
Csipet só, bors
1 kis kanál bio citromlé
1 csokor petrezselyem
1 szál újhagyma, olívaolaj.
Elkészítés
A finomra vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük. Megszórjuk egy púpos teáskanál őrölt pirospaprikával, ráöntünk kevés vizet, majd hozzáadjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot és felszeletelt gombát. Kis lángon tíz percig dinszteljük fedő alatt, ezután hozzáadjuk a kis rózsákra szedett karfiolt, és sózzuk, borsozzuk. Aláöntünk kevés vizet, és roppanós puhára pároljuk. Köretként kuszkuszt tálalunk. A kuszkuszt egy hőálló tálba tesszük, és felöntjük azonos mennyiségű vegán ételízesítővel ízesített forrásban lévő vízzel (1:1 arányban). Negyed órán át lefedve pihentetjük, míg a kuszkusz fel nem szívja az összes vizet. Ezután meglocsoljuk olívaolajjal, belevágunk egy csokor petrezselyemzöldet, egy citrom levét, és egy szál felkarikázott újhagymát.
Sárgadinnye krémleves
Hozzávalók:
1/2érett mézdinnye, vagy más fajta, édes, zamatos sárgadinnye
4 dl kókusztej
10-12 mentalevél
Csipet só
Elkészítés:
A sárgadinnyét kimagozzuk, húsát felkockázzuk. Turmixgépben a kókusztejjel és csipet sóval simára pürésítjük. Alaposan lehűtjük, és egész vagy felaprított mentalevéllel díszítve tálaljuk.
Kelkáposztás szójavagdalt
Hozzávalók:
30 dkg szójagranulátum
1 nagy fej vöröshagyma
20 dkg kelkáposzta
1 mokkás kanál chia mag
4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
Csipet só, bors, őrölt kömény, natúr vegán ételízesítő
napraforgóolaj
Elkészítés:
A szójagranulátumot az ételízesítős vízbe 1,5-2 órára beáztatjuk. A finomra vágott hagymát olajon megdinszteljük. A kitorzsázott káposztaleveleket felcsíkozzuk, a fokhagymát lereszeljük vagy fokhagymanyomón átnyomjuk. A petrezselymet felaprítjuk. A tojás pótlására 2 evőkanál chia magot elkeverünk 6 evőkanál vízzel, és hagyjuk, hogy kissé megduzzadjon. Egy tálban összekeverjük a kinyomkodott szóját, hagymát, fokhagymát, chia magot és petrezselymet. Teszünk hozzá 3-4 evőkanál olajat is. Ízesítjük sóval, borssal, köménnyel, ételízesítővel ízlés szerint. Sütőpapírral bélelt hosszúkás sütőformába tesszük, és pirosra sütjük. Petrezselymes, főtt burgonyával kínáljuk.
Jó étvágyat!
A cikk folytatása: 3 mennyei vegán leves recept