Nincs is jobb fogás tavasszal, mint a kertben termett friss zöldborsóból készített mennyei zöldborsó főzelék, egy kis friss mentával megbolondítva.
Azért, hogy a főzelék még laktatóbb és gazdagabb legyen, egy jó adag kölest is adhatsz hozzá, így egy egészen újfajta zöldborsó főzeléket lehet készíteni.
Vegán mentás zöldborsó főzelék
Bevásárló lista:
500 gr friss zöldborsó
120 gr köles
1 liter bio zöldség alaplé
1 kisebb póréhagyma
5-8 menta levél
1 gerezd fokhagyma
2 dl sűrű kókusztej
Só, bors, ételízesítő ízlés szerint
Elkészítés:
A póréhagymát tisztítsd meg és karikázd fel vékony szeletekre. A fokhagymát egy fokhagyma nyomóval zúzd össze. Egy lábosban hevíts olajat, majd dobd rá a póréhagymát és pár percig pirítsd,add hozzá a zúzott fokhagymát is, és keverd át gyorsan. Ezután a zöldborsó szemeket is tedd bele, öntsd fel alaplével és ízesítsd sóval, borssal, vagy bio ételízesítővel.
Végül a kölest is add, a főzelékez, és 10-15 percig főzd, amíg a köles teljesen megpuhul. A legvégén add hozzá a tiszta menta leveleket, de itt is vedd figyelembe a saját ízlésedet, először csak két-három levelet tegyél bele, és ha neked még nem elég mentás, tehetsz bele több levelet is, de ne vidd túlzásba, a mentának elég erős az íze.
Ezután nincs más hátra, mint hogy nyakon öntsd a sűrű kókusztejjel, és amikor egyet forr a főzelék, már el is zárhatod a lángot az edény alatt. Tálaláskor feltétnek tehetsz rá csíranövényt, vegán zöldséges fasírtot, vagy sült tofut, illetve vegán húspótló készítményeket.
A cikk folytatásában megmutatjuk neked, hogyan készíts vegán majonézt vagyis veganezt