Imádod a tejbegrízt, de olyan kalóriadús, hogy le kell mondanod róla? Igen, a hagyományos tejbegríz valóban egy nagyon hizlaló csemege, de apró változtatásokkal fogyókúrabarát desszertté szelídíthető. Segítünk, hogyan variáld a tejbegríz receptjét, ha valamilyen diétás változatban szeretnéd elkészíteni!

Diétás tejbegrízt szeretnél készíteni? Tej nélkül, cukor nélkül, esetleg a tojást vagy a vajat hagynád el belőle? 5 tippünk segít a finom és diétás tejbegríz elkészítésében!

1.Tejbegríz tojás nélkül

Ha allergiás vagy a tojásra, vagy pusztán azért hagynád el a tojást, hogy koleszterinben szegényebb tejbegrízt készíts, van rá megoldás. A tejbegrízbe azért teszünk tojást, hogy gazdagítsuk az ízét, és krémesebb legyen, a felvert tojáshabot pedig egyszerűen csak szeretjük a tetején. Tojás nélkül sem fog veszíteni az ízéből, egyszerűen csak szép fehér lesz, és nem sárgás színű. Ha pedig csak a koleszterincsökkentés a cél, akkor csak a sárgáját hagyd el, a fehérjehabot nyugodtan belefőzheted, hiszen abban nincsen koleszterin és kalória is alig.

2.Tejbegríz tej nélkül

A tehéntejet ma már nagyon egyszerűen helyettesítheted bármilyen növényi tejjel. Talán az „igazi” tej helyettesítésére ebben az esetben a legjobb a kókusztej vagy rizstej, de ez rád van bízva. A szójatejet csak akkor használd, ha nagyon szereted, mert az picit elviszi az ízeket, és kiérződik a szójás íz a végén. A tej nélküli tejbegríz elkészítéséhez forrald fel a növényi tejet, és állandó keverés mellett add hozzá a darát, a cukrot, és főzd készre gyakori kevergetés mellett. Kerülhet bele tojás is, de nem muszáj, ha tojás és tej nélkül készíted szuper vegán tejbegríz lesz belőle.

3.Tejbegríz cukor nélkül

A tejbegríz egy édes desszert, ezért elég fura lenne, ha nem édesen kínálnád. Csakhogy, ha éppen fogyókúrázol, vagy egyszerűen csak vigyázol a vonalaidra, vagy cukorbetegség miatt kényszerülsz a cukor elhagyására, akkor a hagyományos fehér cukrot mindenképpen el kell hagynod a receptből. Szerencsére ma már sokféle egészséges cukorpótlóból lehet választani. A Stevia vagy más néven sztívia az egyik legnépszerűbb cukorpótló. A sztíviát a dél-amerikai jázminpakóca leveléből nyerik, és a kinyert fehér anyag akár 300-szor édesebb, mint a nádcukor, ám kalória nincsen benne. Mivel semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, nem hizlal, nem rontja a fogakat, és még csak a vércukorszintet sem emeli, mindenki számára, így a cukorbetegeknek is biztonságosan fogyasztható. A sztívia mellett ajánlott kalóriamentes cukorpótlók az eritritol és a xilitol is, melyek cukoralkoholok, és szintén fogyaszthatják ezeket cukorbetegek is.

4.Tejbegríz vaj nélkül

A tejbegrízben a vaj hasonló szerepet tölt be, mint a tojás. Azért adjuk a tejbegrízhez, hogy gazdagítsa az ízét, de vaj nélkül is finom lesz. Sajnos a vaj nagyon kalóriadús, ráadásul telített zsírsavat tartalmaz, ezért nem barátja sem a deréknak, sem a koleszterinszintnek. Ne tegyél bele helyette más zsiradékot, ebben az esetben nem segít az oly egészséges olívaolaj. Ha a zsíros vajat mellőzni szeretnéd, egyszerűen hagyd el. Helyette tehetsz bele pár csepp vaníliaaromát. Ettől nem lesz krémesebb, de kellemesebb lesz az íze, így kevésbé fogod hiányolni a vaj tejszínes ízét.

5.Vitamin- és rostdús „mindenmentes” tejbegríz

A tejbegríz szuperegészségessé tehető, ha nem csak a fehér cukrot, vajat, tejet és tojást hagyod el belőle, hanem a grízt is lecseréled valami egészségesebb hozzávalóra. Ez pedig nem más, mint a tönkölydara. A teljes kiőrlésű tönkölydara a héjas tönkölybúzából készül, emiatt tartalmazza a héj minden értékes összetevőjét, sok magnéziumot, cinket, kalciumot, szelént, káliumot és B-vitaminokat. Ami miatt pedig még nagyon egészséges, az a magas rosttartalma, ami segíti az egészséges bélműködést, gátolja a székrekedést, csökkenti a koleszterinszintet, fokozza a jóllakottságérzést, így segíti a fogyást is. A kellő rostbevitel sokak szerint a hosszú élet titka, és lám, még tejbegríz formájában is hozzájuthatunk egy kis plusz rosthoz, ha ügyesen válogatjuk össze a hozzávalókat. A tönkölydarás vegán tejbegrízhez egyszerűen végy 5 dl növényi tejet, 4 evőkanál tönkölydarát és a felforralt tejbe szórva, állandó kevergetés mellett főzd puhára. Sztíviával vagy más, egészséges édesítőszerrel édesítsd. Fahéjjal vagy holland kakaóporral, esetleg friss gyümölccsel kínáld a kész tejberizst.

Reméljük, tudod hasznosítani egészséges tejbegríz tippjeinket! Jó étvágyat hozzá!

A cikk folytatásában mutatunk  3 gluténmentes sütemény receptet.