Gluténérzékenység esetén sajnos le kell mondanunk a megszokott desszertekről, melyek búzalisztből készülnek. De gluténmentesen is lehet finom édességeket készíteni. Akár gluténérzékeny vagy, akár nem, gluténmentes süti receptjeink legalább olyan ínycsiklandóak, mint a búzalisztes sütik, és biztosan ízleni fognak.

A következő három gluténmentes sütirecept egy picit időigényes, de megéri a fáradtságot, mert mind a három nagyon finom!

 

Céklás csokoládétorta gluténmentesen

Különös párosításnak tűnik a cékla és a csokoládé? Próbáld ki, és el leszel ragadtatva a végeredménytől!

Hozzávalók:

4 darab közepes méretű cékla

24 evőkanál mandulaliszt

20 evőkanál barnacukor

4 tojás

8 evőkanál valódi kakaópor

1/2 teáskanál szódabikarbóna

1/2 teáskanál őrölt fahéj

1/2 tábla (50 gramm) étcsokoládé

1 teáskanál almaecet

2 evőkanál kókuszolaj

1 teáskanál vanília kivonat

só.

A mázhoz:

1 tábla (100 gramm) étcsokoládé

1 evőkanál kókuszolaj

pár csepp vaníliakivonat, csipet só.

 Elkészítés:

A céklákat alaposan tisztítsuk meg és főzzük puhára. Hámozzuk meg, daraboljuk fel, majd 2-3 evőkanál víz hozzáadásával pürésítsük simára turmixgépben. Mérjünk ki belőle 250 ml mennyiséget, ha még maradt, azt nyugodtan fogyasszuk el. Keverjük össze a száraz összetevőket, a mandulalisztet, szódabikarbónát, fahéjat és a 8 evőkanál kakaóport. Egy 20-25 cm-es kerek tepsit olajozzunk be kókuszolajjal, és hintsük be kakaóporral, a maradékot ütögessük ki a tepsiből. A fél tábla csokoládét gőz felett olvasszuk fel, keverjük hozzá a 2 evőkanál kókuszolajat, ecetet, vaníliakivonatot és a pohárnyi céklapürét. A tojássárgákat alaposan verjük fel a cukorral és csipet sóval, a fehérjéket pedig verjük kemény habbá. A csokis céklapürét keverjük össze a tojássárgás keverékkel, a tojásfehérje habbal és óvatosan keverjük a száraz összetevőkhöz. Előmelegített sütőben süssük alacsony lángon kb. 50 percig, végezzünk tűpróbát mielőtt kivesszük. A mázhoz keverjük össze gőz fölött a hozzávalókat, majd hagyjuk kihűlni. Mikor a torta is kihűl, öntsük a mázat a tetejére és egyenletesen oszlassuk el, szépen folyjon le az oldalán is. Hagyjuk megdermedni a csokimázat hűtőben vagy szobahőmérsékleten.

 

Répatorta gluténmentesen

Az egészséges, friss répa háziasítása az aromás mandulaliszttel, markáns dióval és édes mazsolával mascarpone krémmel - mennyei eredményhez vezet!

Hozzávalók:

120 ml kókuszolaj

300 gramm mandulaliszt (plusz egy kevés a tepsi beszórásához)

5 tojás, 250 gramm barnacukor, 250 gramm répa

100 gramm dió

80 gramm mazsola

1-1 teáskanál őrölt fahéj, őrölt kardamom, és őrölt gyömbér

1teáskanálnyi vaníliakivonat

1 teáskanálnyi sütőpor

1csapott teáskanálnyi szódabikarbóna

só.

A krémhez

250 gramm mascarpone krém

8-10 evőkanál kristálycukor

100 gramm görög joghurt

pár csepp vaníliakivonat.

 Elkészítés:

Egy 20-25 cm átmérőjű sütőformát kenjünk ki kókuszolajjal, és hintsük meg mandulaliszttel. A felesleget szórjuk ki. Ez a művelet el is hagyható, ha sütőpapírral béleljük ki a formát. Egy tálban keverjük össze a száraz összetevőket, lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fűszereket és csipet sót. Egy másik tálba tegyük a lereszelt, kinyomkodott répát, kókuszolajat, tojást, cukrot, vaníliakivonatot és robotgéppel alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá a darált diót és a mazsolát is. A nedves összetevőket adagoljuk a száraz összetevőkhöz. Süssük előmelegített sütőben alacsony-közepes hőfokon kb. 50 percig. Végezzünk tűpróbát, hogy átsült-e. Miután a tészta langyosra hűlt, vágjuk ketté középen, és a két kerek lapot hagyjuk teljesen kihűlni. A krém hozzávalóit robotgéppel keverjük homogénre. A krémet kenjük a torta alsófelére, helyezzük rá a tetejét, majd a torta külső részét is kenjük be a krémmel. Mehet a hűtőbe pár órára, míg összeérik.

 

Kókuszos-kurkumás pite gluténmentesen

Ennek a glutén- és laktózmentes, különleges ízvilágú, kókuszos-kurkumás krémmel töltött pitének nemigen lehet ellenállni!

Hozzávalók:

125 gramm kókuszreszelék

50 gramm szeletelt mandula

22 gramm gluténmentes üzemben csomagolt zabpehely

2 evőkanál barnacukor

1 tojásfehérje

1teáskanálnyi juharszirup vagy méz

1 csipetnyi kurkuma

1 csipet só.

A krémhez:

800 ml kókusztej

4 tojássárgája

1kávéskanálnyi tápiókakeményítő

2 csapott teáskanál egész kardamom

2 teáskanál őrölt kurkuma

2 teáskanál őrölt fahéj

120 ml juharszirup vagy méz

csipet só.

 Elkészítés:

Egy 25 cm-es átmérőjű, kerek, hullámos szélű piteformára lesz szükségünk. A tészta száraz összetevőit turmixgépben tegyük homogén állagúvá, majd tegyük robotgépbe, és hozzáadva a tojásfehérjét és mézet keverjük addig, míg tésztaállagot nem kapunk. Ha még mindig túl száraz, tegyünk bele még egy tojásfehérjét. A sütőformát olajozzuk ki kókuszolajjal, majd az ujjunkkal alaposan nyomkodjuk bele a tésztát vékony rétegben, hogy az aljába és oldalába egyenletes vastagon mindenhova jusson, majd 20 perc alatt süssük aranybarnára. A krémhez eközben a kókusztejet forraljuk fel a fűszerekkel. Tegyük félre, és hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le, hogy ne maradjon benne fűszerdarabka. A tojássárgákat, keményítőt, juharszirupot és csipet sót robotgéppel turmixoljuk össze. A tojásos keveréket öntsük a kókusztejhez, és kis lángon kevergetve kezdjük főzni. Mikor a krém már sűrű és sima, öntsük bele még melegen a piteformában hagyott tésztára olyan magasságig, hogy a tészta megteljen, de a krém még ne folyjék ki. Hagyjuk hűlni, aztán tegyük 2-3 órára hűtőbe. Kókuszreszelékkel és mandulaszeletekkel díszíthetjük tálaláskor.