A gluténérzékenység egy komoly autoimmun betegség, melyet az immunrendszer gluténra adott túlzott válaszreakciója vált ki. A glutén egy fehérje, mely a búzában, rozsban és árpában található. A betegség egyetlen kezelési módja a szigorú gluténmentes táplálkozás. Tippjeink segítenek abban, hogy könnyebb legyen a gluténmentes étkezés.

A gluténmentes diétát manapság jóval többen választják, mint ahánynak valóban szüksége lenne rá. Aki gluténérzékeny, annak nincs más választása, mint elhagyni a glutént, mások azért teszik ezt, mert úgy gondolják, glutén nélkül egészségesebbek lehetnek, fogyhatnak, vagy éppen megszűnhetnek az emésztési panaszaik.

 

Akár szigorúan be kell tartanod, akár csak kipróbálni szeretnéd, a következő tippek segíteni fognak, hogy sikeresen folytasd a gluténmentes táplálkozást.

1.Válassz gluténmentes élelmiszereket

Jó hír, hogy nagyon sok élelmiszer, melyet eddig is fogyasztottál, természetes módon gluténmentes, így ezekről egyáltalán nem kell lemondanod. A zöldségek, gyümölcsök, húsok, halhús, tej, sajt, tojás, olajos magvak nem tartalmaznak glutént, és ezek felhasználásával is változatos étrendet tudsz összeállítani.

2.Olvasd el az élelmiszercímkéket

Az Európai Unióban az élelmiszerek címkéjén fel van tüntetve, milyen allergén anyagot tartalmaznak. Fontos, hogy ezt mindig elolvasd, hiszen olyan termékek is tartalmazhatnak glutént kisebb vagy nagyobb mennyiségben, melyekről nem is gondolnád, például levesporok, szószok és édességek. Szóval tanuld meg, hogy a címkék a jóbarátaid.

3.Válassz gluténmentes alternatívát a megszokott gluténtartalmú termék helyett

Kenyér, tészta, zsemle, kifli, és minden finomság, ami ezekből készíthető, talán ezek hiányoznak legjobban, ha el kell hagyni a glutént az étkezésből. De semmi gond, mert manapság már mindennek megvan a gluténmentes variációja, így nem kell lemondanod a szendvicsekről, pizzákról és tésztaételekről. Sajnos, ezek drágábbak, de ha hajlandó vagy te magad sütni, akkor némileg gazdaságosabban hozhatod ki ezeket, ha gluténmentes lisztből te készíted el.

4.Nem kell minden gabonáról lemondanod

Nem minden gabona gluténtartalmú, sőt, sokkal több fajtában nincs, mint amennyiben van. A kukorica, a köles, az amaránt, a quinoa, a zab, a rizs, a cirok, a teff mind olyan gabonák, melyeket bátran fogyaszthatsz gluténmentes diétában is.

5.Okosan válassz alkoholos itókát

Vannak alkoholos italok, melyek nem tartalmaznak glutént, mint például a borok, a ciderek, likőrök, és sherry-k, ám a különféle sörök igen. Ha gluténmentességről van szó, nem csak a szilárd táplálékokat kell ellenőrizned, hanem az innivalókat is.

6.Óvakodj a keresztszennyeződéstől

Mit jelent a keresztszennyeződés? Azt, hogy vannak élelmiszerek, melyek alapvetően nem tartalmaznak glutént, ám a feldolgozásuk, vagy csomagolásuk során érintkezhetnek gluténtartalmú élelmiszerrel, így szennyeződhetnek gluténnal. Aki érzékeny a gluténra, annál egy minimális mennyiség is tüneteket válthat ki. Ha családtagjaid ehetnek gluténtartalmú élelmiszert, akkor otthon is figyelned kell a keresztszennyeződés elkerülésére, és lemosni a konyhaasztalt, kést, vágódeszkát, ha előzőleg például másvalaki kenyeret vágott rajta.

7.Légy óvatos a készen kapható élelmiszerekkel

Ne feledd, hogy nem csak a péksütemények, tésztafélék tartalmazhatnak glutént, hanem egy készen kapható tésztaszósz is vagy levespor is. Ezek helyett te is könnyen készíthetsz gluténmentes variációt.

8.Kísérletezz a receptekkel

Ha ragaszkodsz a megszokott ételeidhez, akkor kénytelen vagy kitalálni, hogyan hagyd el belőlük a gluténtartalmú hozzávalót. Ez jókora kellemetlenségnek tűnhet, de úgy is felfoghatod, mint egy izgalmas kísérletezési folyamatot és kihívást, amiben nagy szükség van a kreativitásodra.

9.Válogasd meg a nassolnivalókat

Két étkezés között bekapnál valamit? Ilyenkor sem szabad elfeledkezned a gluténmentességről. A csokoládék, cukorkák, müzliszeletek, sós rágcsálnivalók, krékerek tiltólistára kerülnek, helyettük válassz aszalt gyümölcsöt, olajos magvakat, vagy magad által sütött burgonyacsipszet, vagy káposztacsipszet. Itt sem árt a kreativitás.

10.Étteremben is ehetsz, csak légy körültekintő

Nem kell lemondanod, hogy barátaiddal vagy családoddal étteremben egyél, de olyan helyet válassz, ahol garantáltan gluténmentes fogásokat tudnak felszolgálni neked.

Gluténmentesen is tudsz finoman és változatosan étkezni, csak egy kis plusz odafigyelés kell hozzá.

A cikk folytatásában: 9 tévhit a gluténmentes ételekkel kapcsolatban


 Hirdetés