A sütőtök az egyik legízletesebb zöldség, melyet alapanyagként választhatsz az őszi napokra. A vitamindús, egészséges sütőtökből szuper húsmentes fogásokat készíthetsz. A hűvösebb időben biztosan felmelegít egy finom, tartalmas, és gazdag ízvilágú sütőtökből készült étel. Most 3 remek sütőtökös receptet hoztunk neked.
A sütőtök az ősz legnagyobb sztárja a konyhában. Önmagában megsütve is remek, de ha gazdagabb ízvilágra vágysz, akkor próbáld ki 3 ínycsiklandó húsmentes sütőtökös receptünket, melyek bearanyozzák majd a hideg őszi estéket.
Íme, 3 ízletes, vegetáriánus sütőtök recept!
1.Spenótos-rikottás sütőtök cannelloni
Ez az ízletes sütőtökös cannelloni sok zöldséggel igazán tartalmas és mennyei főfogás egy hideg őszi napon.
Hozzávalók:
cannelloni tészta
400 gramm sütőtök püré
paradicsomlé
250 gramm fagyasztott spenót
400 gramm rikotta
2 teáskanál szárított bazsalikom
2 teáskanál kakukkfű
200 gramm reszelt mozzarella
125 gramm koktélparadicsom
egy kis fej vöröshagyma
extra szűz olívaolaj
só, bors
a sajtmártáshoz:
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
140 gramm reszelt parmezán
tej
Elkészítése:
A sütőtököt süsd meg sütőben, majd kanállal kapard ki a puha belsejét, és villával pürésítsd. Paradicsomlével hígítsd krémleves állagúra. Sózd, borsozd ízlés szerint. A finomra vágott hagymát olívaolajon dinszteld üvegesre. Add hozzá a félbevágott koktélparadicsomokat, a spenótot, és párold, míg kissé összeesnek. Öntsd fel a paradicsomleveses sütőtökkel, fűszerezd kakukkfűvel, bazsalikommal. Mikor elkészült, vedd le a tűzről, és morzsold bele a rikottát. Készítsd el a sajtmártást: olvaszd fel a vajat, keverd hozzá a lisztet, pirítsd egy kicsit, majd öntsd fel 5 dl tejjel. Forrald fel, majd keverd bele a parmezánt. Ha túl sűrű, adj még hozzá kevés tejet. Olívaolajjal kikent tepsi aljába öntsd a fele sajtmártást, majd a sütőtökös pürével kezd el megtölteni a tésztákat, és rakd sorba egymás mellé. Addig töltögesd, míg elfogy a mártás. A maradék sajtszósszal öntsd le a tésztákat, szórd meg a reszelt mozzarellával, és 180 fokon süsd készre kb. 40 perc alatt.
2.Sütőtök krémleves recept
A sütőtök krémleves igazi őszi klasszikus. Sokféleképpen lehet fűszerezni, mi most a legegyszerűbb levesreceptet hoztuk el, melynek éppen egyszerűségében rejlik kellemes, bársonyos íze.
Hozzávalók:
2 kg-os sütőtök
egy nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
egy evőkanál extra szűz olívaolaj
1 liter zöldség alaplé
só, bors
tejföl
Elkészítése:
Olívaolajon dinszteld üvegesre a finomra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymákat, és pirítsd meg kissé. A sütőtököt hámozd meg, magvait távolítsd el, darabold kisebb kockákra, és add a hagymához. Párold pár percig fedő alatt, majd öntsd fel a zöldség alaplével. Sózd, borsozd ízlés szerint. Főzd a tököt addig, míg villával megszúrva puha állagú nem lesz. A tűzről levéve botmixerrel pürésítsd krémes állagúra. Pár csepp tejföllel díszítve kínáld.
3.Currys sütőtökös lencse recept
A curry egy olyan fűszer, ami biztosan felmelegít a hidegben, lencsével és sütőtökkel párosítva pedig elvarázsolja az ízlelőbimbóidat.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
700 gramm megtisztított és feldarabolt sütőtök
4 evőkanál curry főzőpaszta
400 ml kókusztej
1 liter zöldség alaplé
200 gramm lencse
olívaolaj
só, bors
Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát olívaolajon dinszteld üvegesre, add hozzá a feldarabolt sütőtököt, és fedő alatt párold puhára. Keverd hozzá a curry pasztát, és dinszteld addig, míg illata nem lesz, majd add hozzá a kókusztejet, zöldség alaplevet és a lencsét. Főzd fedő alatt a lencsét, míg megpuhul. Forrón tálald ezt a finom egytálételt.
Jó étvágyat!
A folytatásban mutatunk még 3 sütőtök krémleves receptet a hideg őszi napokra