A vegetáriánus receptek közül nem hiányozhatnak azok, melyek édesburgonyával készülnek, mivel ez az egyik legegészségesebb zöldség, amivel gazdagíthatod az étrended. Igazi szuperélelmiszer tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, rostokkal, és ráadásként a glikémiás indexe is alacsony.

Az édesburgonya se nem édes, se nem rendelkezik azokkal a rossz tulajdonságokkal, melyek miatt a burgonyát kevésbé szeretjük. Az édesburgonya nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, nagyon sok vitamint tartalmaz, és fogyókúrás étrendbe is remekül beilleszthető.

Íme, 5 fenséges édesburgonya recept vegetáriánusoknak!

1.Édesburgonya lasagne

A lasagne receptje sokféleképpen készíthető húsmentesen. Ezúttal a húst vegán hús helyettesíti, a tésztát pedig az édesburgonya, így ez a fogás nem csak finom és extrán zöldséges, de még fogyókúrás is.

Hozzávalók:

3 nagy édesburgonya

400 gramm vegán darált hús/vagy darált szójakolbász

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 nagy vöröshagyma

2 gerezd zúzott fokhagyma

450 gramm paradicsomszósz

120 gramm spenót

400 gramm ricotta

egy teáskanál szárított oregánó

egy teáskanál szárított kakukkfű

reszelt parmezán

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

Az édesburgonyákat hámozd meg, és szeleteld fel vékony karikákra. Olívaolajon dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát, mikor üveges, add hozzá a vegán húst, a fokhagymát, sózd, borsozd, és pirítsd meg. Mikor már megpirult, öntsd rá a paradicsomszószt, és fűszerezd oregánóval, és kakukkfűvel. Add hozzá a spenótot is, és keverd el, főzd, míg összeérnek az ízek. Egy tepsi alját olajozz ki, és fektess rá egy réteg édesburgonya karikákat. Erre szórj egy vékony réteg reszelt parmezánt, amit előzőleg elkevertél a rikottával, majd egy vékony réteget a paradicsomszószból. Erre újabb réteg édesburgonya kerül, majd sajt és szósz. Addig rétegezd, míg elfogynak a hozzávalók. A tetejére tegyél mozzarella szeleteket, a maradék reszelt parmezánt, és süsd 180 fokon egy órán át.

 

2.Natúr vajas sült édesburgonya

Ennél egyszerűbb édesburgonyás receptet keresve sem találsz, ám amilyen egyszerű, olyan nagyszerű!

Hozzávalók:

4 közepes édesburgonya

4 evőkanál vaj

só, bors

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 200-220 fokra. Egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezd héjastul az alaposan megmosott és megszárított édesburgonyákat. Előtte alaposan szurkáld meg őket villával. Körülbelül 45-50 perc alatt sülnek puhára. Mikor készen vannak, vágj beléjük a tetejénél, és hosszában hasítsd fel őket. Tegyél mindegyikre egy kanál vajat, sózd, borsozd, és frissen fogyaszd el.

 

3.Édesburgonya chili

 

Mennyeien szaftos és pikánsan fűszeres tüzes fogás ez az édesburgonyás chili.

 

Hozzávalók:

4 nagy édesburgonya felkockázva

1 evőkanál sűrített paradicsom

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 közepes vöröshagyma

3 gerezd zúzott fokhagyma

1 kaliforniai paprika

7,5 dl zöldség alaplé

400 gramm egész paradicsom konzerv

450 gramm vegán darált hús

1 evőkanál szárított oregánó

1 evőkanál chilipaprika por

fél kávéskanál cayenne bors

só, bors

 

Elkészítése:

Olajon dinszteld üvegesre a finomra vágott hagymát, majd add hozzá a felkockázott kaliforniai paprikát, és dinszteld roppanós puhára. Add hozzá a darált vegán húst, és kicsit kapasd meg. Tedd bele a fokhagymát, chili port, oregánót, cayenne borsot, sót, borsot ízlés szerint. Add hozzá az édesburgonya kockákat, és a felkockázott konzervparadicsomot, valamint sűrített paradicsomot, öntsd fel a zöldség alaplével, és fedő alatt főzd puhára az ételt.

 

4.Édesburgonya palacsinta

 

Gondoltál már arra, hogy az amerikai palacsintatésztát édesburgonyával is feldobhatod? Még nem? Akkor ideje kipróbálni!

 

Hozzávalók:

28 evőkanál liszt

28 evőkanál író

2 kicsi édesburgonya megsütve, és pürésítve

2 tojás

egy evőkanál sütőpor

egy teáskanál őrölt fahéj

fél teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál vanília kivonat

2 evőkanál barna cukor

csipet só

vaj

juharszirup a tálaláshoz

 

Elkészítése:

Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: lisztet, sütőport, szódabikarbónát, cukrot, sót, fahéjat. Egy másikban pedig a nedves összetevőket: írót, édesburgonya pürét, tojásokat, és vanília kivonatot. Lazán keverd össze. Hevíts vajat egy serpenyőben, és mikor már habzik, tegyél féle evőkanál palacsintamasszát bele, süsd 3 percig, majd fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd aranybarnára. Süsd ki a maradék palacsintatésztát is, és tálald juharsziruppal meglocsolva.

 

5.Sült édesburgonya tojással és avokádóval

 

Kivételesen egészséges fogás, mely ebédnek, reggelinek vagy akár könnyű vacsorának is beillik.

 

Hozzávalók:

4 közepes édesburgonya

4 tojás

2 avokádó

pesztó

só, bors

olívaolaj

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Az édesburgonyákat szurkáld meg villával, és helyezd el sütőpapírral bélelt sütőlapon. Általában 45-50 perc alatt sül a burgonya puhára. Eközben felezd el az avokádókat, távolítsd el mindegyikből a magot, és tedd tányérra. A recept négy főre szól, mindenki tányérjára kerüljön egy fél avokádó, egy tükörtojás, és egy fél sült édesburgonya. Pesztóval és borssal fűszerezve tálald.

 

Jó étvágyat!

 


 Hirdetés