A lencse az egyik legősibb hüvelyes, mely a mediterrán-térségből és Indiából származik. Igen értékes élelmiszernövényünk, nagyon tápláló, gazdag fehérjében, ezért fontos fehérjeforrás a vegetáriánus és vegán étrendben. A lencse számos finom étel alapanyaga, köztük a vegán bolognai szósznak, mely az egyik kedvenced lesz, ha kipróbálod.
A lencse fontos szerepet tölt be a vegán és a vegetáriánus étkezésben. Sok vitamint, ásványi anyagot, rostot, fehérjét tartalmaz, egészséges és tápláló étel.
Lencse kisokos
- a lencse az egyik legértékesebb hüvelyes növényünk, gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, cinkben.
- bár a hüvelyesek híresek arról, hogy puffadást okozhatnak, a lencse a könnyebben emészthető hüvelyesek közé tartozik, ezért kevésbé gyakori, hogy ilyen problémát vált ki.
- a lencsét főzés előtt nem kell beáztatni, így is hamar megfő 15-30 perc alatt. Leggyorsabban a vörös lencse puhul meg, a zöld és a barna kicsit lassabban.
Ha imádod a bolognai spagettit, de hús nélkül szeretnéd elkészíteni, akkor remek választás a bolognai lencsés spagetti. Íme, a receptje!
Vegán bolognai szósz lencséből
Ebben a receptben gomba is szerepel, de ha nem szereted, egyszerűen hagyd ki az ételből.
Hozzávalók:
20 dkg barna vagy zöld lencse
egy fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott vagy reszelt fokhagyma
1 nagy kis kockákra vágott sárgarépa
30 dkg felszeletelt vagy apró kockára vágott gomba
45 dkg hámozott, felkockázott paradicsom
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 babérlevél
1 kávéskanál szárított majoránna
1 teáskanál szárított oregánó
1 teáskanál szárított bazsalikom
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
A kész ételhez: 35 dkg durumbúza spagetti, és vegán reszelt sajt.
Elkészítése:
A lencsét alaposan mosd meg, és tedd fel egy fazék vízbe főni. Először forrald fel fedő nélkül, majd szedd le a képződött habot, és mikor felforrt, vedd takarékra, és lefedve főzd puhára. Mikor kész, szűrd le.
Az olívaolajat hevítsd fel egy serpenyőben, és a finomra vágott vöröshagymát dinszteld benne puhára, majd add hozzá a fokhagymát is. Futtasd meg egy kicsit a fokhagymát is, de ne sokáig, mert megég és keserű lesz. Ezután add a serpenyő tartalmához a gombát, a főtt lencsét, a fűszereket, sót, borsot ízlés szerint, majd a paradicsomot és a paradicsompürét is. Alaposan keverd össze, és fedő alatt főzd 20-25 percig, hogy megfőjön a paradicsom is, és összeérjenek az ízek.
Mikor a vegán bolognai szósz elkészült, vedd ki belőle a babérlevelet, és tedd félre.
Főzd ki közben a spagettit, szűrd le, és a vegán bolognai lencseszósszal tálald. A tetejét ízlés szerint hintsd meg vegán reszelt sajttal.
Jó étvágyat!
A cikk folytatásában mutatunk neked egy Tönkölylisztes vegán palacsintát – a tökéletes reggelit.