A lencse az egyik legősibb hüvelyes, mely a mediterrán-térségből és Indiából származik. Igen értékes élelmiszernövényünk, nagyon tápláló, gazdag fehérjében, ezért fontos fehérjeforrás a vegetáriánus és vegán étrendben. A lencse számos finom étel alapanyaga, köztük a vegán bolognai szósznak, mely az egyik kedvenced lesz, ha kipróbálod.

Vegán bolognai makaróni

A lencse fontos szerepet tölt be a vegán és a vegetáriánus étkezésben. Sok vitamint, ásványi anyagot, rostot, fehérjét tartalmaz, egészséges és tápláló étel.

Lencse kisokos

  • a lencse az egyik legértékesebb hüvelyes növényünk, gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, cinkben.
  • bár a hüvelyesek híresek arról, hogy puffadást okozhatnak, a lencse a könnyebben emészthető hüvelyesek közé tartozik, ezért kevésbé gyakori, hogy ilyen problémát vált ki.
  • a lencsét főzés előtt nem kell beáztatni, így is hamar megfő 15-30 perc alatt. Leggyorsabban a vörös lencse puhul meg, a zöld és a barna kicsit lassabban.

Ha imádod a bolognai spagettit, de hús nélkül szeretnéd elkészíteni, akkor remek választás a bolognai lencsés spagetti. Íme, a receptje!

Vegán bolognai szósz lencséből

Ebben a receptben gomba is szerepel, de ha nem szereted, egyszerűen hagyd ki az ételből.

Hozzávalók:

20 dkg barna vagy zöld lencse

egy fej vöröshagyma

2 gerezd zúzott vagy reszelt fokhagyma

1 nagy kis kockákra vágott sárgarépa

30 dkg felszeletelt vagy apró kockára vágott gomba

45 dkg hámozott, felkockázott paradicsom

2 evőkanál sűrített paradicsom

1 babérlevél

1 kávéskanál szárított majoránna

1 teáskanál szárított oregánó

1 teáskanál szárított bazsalikom

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

A kész ételhez: 35 dkg durumbúza spagetti, és vegán reszelt sajt.

 

Elkészítése:

A lencsét alaposan mosd meg, és tedd fel egy fazék vízbe főni. Először forrald fel fedő nélkül, majd szedd le a képződött habot, és mikor felforrt, vedd takarékra, és lefedve főzd puhára. Mikor kész, szűrd le.

Az olívaolajat hevítsd fel egy serpenyőben, és a finomra vágott vöröshagymát dinszteld benne puhára, majd add hozzá a fokhagymát is. Futtasd meg egy kicsit a fokhagymát is, de ne sokáig, mert megég és keserű lesz. Ezután add a serpenyő tartalmához a gombát, a főtt lencsét, a fűszereket, sót, borsot ízlés szerint, majd a paradicsomot és a paradicsompürét is. Alaposan keverd össze, és fedő alatt főzd 20-25 percig, hogy megfőjön a paradicsom is, és összeérjenek az ízek.

Mikor a vegán bolognai szósz elkészült, vedd ki belőle a babérlevelet, és tedd félre.

Főzd ki közben a spagettit, szűrd le, és a vegán bolognai lencseszósszal tálald. A tetejét ízlés szerint hintsd meg vegán reszelt sajttal.

 

Jó étvágyat!

A cikk folytatásában mutatunk  neked egy Tönkölylisztes vegán palacsintát – a tökéletes reggelit.


 Hirdetés