Kedvenc magyaros ételeink többsége roskadásig van hússal, és az első kérdések egyike, mikor áttérünk a vegán életmódra, hogy vajon hogyan fogunk lemondani ennyi finom fogásról, melyeket eddig úgy imádtunk. Szerencsére minden húsos ételnek létezik vegán változata, de magunktól is kitalálhatunk ízletes, magyaros vegán recepteket.

Vegán töltött káposzta

Hoztunk neked egy kis ízelítőt magyaros vegán ételreceptekből, melyeket érdemes kipróbálni!

Íme, 5 egyszerű, magyaros vegán fogás!

1.Tofus vegán lecsó

A lecsó önmagában is vegán étel, ha kimarad belőle a hústermék, de vegánosabbá teheted, ha tofuval gazdagítod.

 

Hozzávalók:

6 db paprika

3-4 db paradicsom

30 dkg tofu

egy teáskanál őrölt pirospaprika

natúr vegán ételízesítő

növényi olaj

 

Elkészítése:

A finomra vágott hagymát olajon dinszteld üvegesre. Add hozzá a felkockázott paradicsomot, dinszteld puhára, majd mehet rá a felkarikázott paprika. Ízesítsd sóval, ételízesítővel, pirospaprikával. Mikor már majdnem roppanós puha a paprika, tedd hozzá a kis kockákra vágott tofut, és fedő alatt párold a lecsót készre.

 

2.Vegán Töltött káposzta

 

A töltött káposzta igazán magyaros étel, de vajon hogyan készíthető el sertéshús nélkül vegán változatban? Megmutatjuk!

 

Hozzávalók:

300 gr füstölt tofu

200 gramm füstölt hajdina csemegekolbász

2 dl szójagranulátum

4 dl hajdina gabona

1 kg savanyú káposzta

savanyított káposztalevelek

2 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

őrölt pirospaprika

őrölt kömény

só, bors

vegán ételízesítő

növényi olaj

növényi tejföl

 

Elkészítése:

A szójagranulátumot áztasd be forró, vegán ételízesítős vízbe. A tofut kockázd fel, a hajdinakolbászt karikázd fel. Növényi olajon dinszteld meg a finomra vágott vöröshagymát, adj hozzá egy evőkanál pirospaprikát, és kevés őrölt köményt. A pörköltalapra dobd rá a megpuhult szójagranulátumot, a tofut, a hajdinakolbászt, és a félig megfőzött hajdinát. Alaposan keverd össze. Ízesítsd sóval, borssal. Párold pár percig, majd töltsd meg a káposztaleveleket a szójás pörkölttel. Egy fazék aljába tedd a szálas savanyúkáposztát, majd a tetejére halmozd a káposztatöltelékeket. Öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ízesítsd ételízesítővel. Fedő alatt főzd körülbelül egy órát. Növényi tejföllel kínáld.

 

3.Vegán Töltött paprika

 

A magyaros töltött paprikát sem kell nélkülöznöd, ha vegán életmódra váltottál. Húsmentes változata igazán finom és laktató.

 

Hozzávalók:

6 nagyobb paprika

2 dl vegyes zöldség apróra felvágva: sárgarépa, hagyma, cukkini

4 dl rizs

2 dl szójagranulátum

vegán ételízesítő

bazsalikom, majoránna

só, bors

növényi olaj

 

A paradicsommártáshoz:

2 dl sűrített paradicsom

Stevia édesítőszer

keményítő

vegán ételízesítő

 

Elkészítése:

Vegán ételízesítős vízben főzd puhára a rizst. A vegyes zöldségeket párold puhára. Keverd össze a rizst a zöldségekkel, az ételízesítős vízbe áztatott és kinyomkodott szójagranulátumot, a fűszereket, és töltsd meg vele a paprikákat. A töltött paprikákat engedd fel annyi vízzel, hogy ellepje, és főzd puhára. A sűrített paradicsomot hígítsd fel 1 dl vízzel, keverd hozzá a keményítőt, ízesítsd ételízesítővel, sóval, és cukorral vagy Stevia cseppekkel, és öntsd a megfőtt paprikákhoz. Keményítővel vagy vízzel sűrítheted vagy hígíthatod a szószt, ha nem találtad el a sűrűségét. Főtt burgonyával kínáld.

 Vegán karfiol pörkölt

4.Vegán Karfiolpörkölt

 

Pörköltet zöldségekből is készíthetünk. Ezt a receptet most kedvenc zöldségünkkel, karfiollal a főszerepben főzzük.

 

Hozzávalók:

1 fej karfiol

2 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál sűrített paradicsom

2 evőkanál tönkölyliszt

őrölt pirospaprika

majoránna

só, bors

növényi olaj

 

Elkészítése:

Szedd a karfiolt kisebb rózsákra, majd sós vízben forrald fel néhány percig. Szűrd le. A finomra vágott hagymát dinszteld üvegesre olajon, add hozzá a karfiolt, reszelt fokhagymát, és fedő alatt párold roppanós puhára. Szórd hozzá a lisztet, pirospaprikát, és öntsd fel egy pohár vízzel. Keverd hozzá a paradicsompürét, fűszerezd, és főzd puhára a karfiolt. Rizzsel tálald.

 

5.Vegán Rakott burgonya

 

Egy hamisítatlan kolbászos rakott burgonya minden húsimádó vágya, de ha vegán lettél, akkor sem kell lemondanod erről a finom, magyaros fogásról.

 

Hozzávalók:

6 szem burgonya

1 szál gabonakolbász

300 gramm tofu

4 dl szójatejföl

só, bors

növényi olaj

 

A burgonyát főzd meg héjában a szokásos módon, és ha meghámoztad, karikázd fel. A tofut darabold fel, ez helyettesíti a tojást. A kolbászt karikázd fel. Egy tűzálló edényt olajozz ki, és szép sorban fektesd le vegyesen a tofudarabokat, kolbászkarikákat, burgonyát. Közben sózd, borsozd. A tetejét öntsd le szójatejföllel. Tedd előmelegített sütőbe, hogy összeérjenek az ízek.

 

Jó étvágyat!

A cikk folytatásában mutatunk neked egy Vegán cukkinis spagettit,amely nagyon finom és laktató is


 Hirdetés