A tönkölyliszt tökéletesen alkalmas palacsinta készítéséhez. Teljes kiőrlésű gabonaforrás, a vele készült palacsinta sokkal egészségesebb lesz, mint a fehér búzalisztből készült társa. A tönkölylisztes vegán palacsinta egy vitamindús, tápanyagokban és rostokban gazdag étel – egyszerűen tökéletes reggeli vegánoknak és nem vegánoknak egyaránt!
Mi az a tönkölybúza?
A tönkölybúza egy ősi gabonaféle, mely már a középkortól fontos szerepet játszott a táplálkozásban. Hazánkban is fogyasztottuk a 19.század végéig, míg a helyét át nem vette a bőségesebb hozamú és könnyebben betakarítható búza. Ám manapság – a korszerű táplálkozási irányok térhódításának köszönhetően – a tönkölybúza újra előtérbe került, és egyre többen fogyasztják értékes tulajdonságai miatt.
Miért olyan egészséges a tönkölybúza?
Több fehérjét és értékes aminosavat tartalmaz, mint a búza. A B12 vitamin kivételével valamennyi B-vitamin megtalálható benne, emellett E-vitamin, vas, réz, mangán, cink, kalcium, magnézium és szeléntartalma sem elhanyagolható. Bőségesen tartalmaz értékes rostokat, melyek rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, így védi szívünk egészségét is.
Tönkölybúzából nagyon sok finomság készíthető. Lássunk most egy finom vegán palacsintareceptet, melyből tökéletes, egészséges reggelit varázsolhatsz az asztalra.
Tönkölylisztes vegán palacsinta recept
Ebben a receptben tej helyett növényi tejet használj, ez bármi lehet, zabtej, kókusztej, rizstej vagy mandulatej. A tojás helyettesítésére chia magot keverj össze vízzel, és máris megkapod a tojás állagot.
Hozzávalók:
16 evőkanál tönkölybúza liszt
180 ml növényi tej
egy evőkanál citromlé
egy evőkanál növényi olaj
egy evőkanál chia mag
egy teáskanál cukor
egy teáskanál sütőpor
egy csapott teáskanál szódabikarbóna
két csipet só
napraforgó olaj a sütéshez
Elkészítése:
A chia magot keverd össze három evőkanál vízzel, és hagyjad állni, míg kocsonyás, tojásszerű állagot nem kapsz. A tejet öntsd egy tálba, add hozzá a citromlevet, majd pár perc múlva a chia magos zselét és a növényi olajat is. Ezután keverd hozzá a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, cukrot és sót, és finom mozdulatokkal keverd homogén állagúra a tésztamasszát egy habverő segítségével. Ez a hagyományos palacsintatésztánál sűrűbb állagú lesz, amiből amerikai palacsinta típusú vastagabb palacsinta süthető. Ha vékonyabb palacsintát szeretnél, tegyél a masszába több tejet. Közepesen forró olajon süssed ki a palacsintákat. Juharsziruppal és gyümölcsökkel tálald.
Jó étvágyat!
Esetleg ez a recept is érdekel: 3 zöldséges vegán fogás egyszerűen és gyorsan