A pesztó az olasz konyha egyik jellegzetes hozzávalója: olívaolajból, bazsalikomból, fokhagymából, fenyőmagból és parmezánból áll. De ha vegán vagy, le kell mondanod erről a finomságról? Nem, csak hagyd el a sajtot belőle. De milyen lesz a pesztó parmezán nélkül? Készítsd el sajtmentes vegán pesztó receptjeinket, és meglátod, hogy így is nagyszerű!
A pesztó hagyományos receptje sokféleképpen variálható, és vegán változatban is könnyedén elkészíthető. Ugyanolyan finom lesz az eredmény, mint sajtos változatban.
1.Vegán pesztó citromlével
Ez a citromlével megbolondított pesztó könnyed, üde ízével feldobja a hangulatod, valahányszor belekóstolsz.
Hozzávalók:
8 evőkanál pirított fenyőmag
2 evőkanál citromlé
1 gerezd fokhagyma
2 pohárnyi friss bazsalikomlevél (500 ml)
60 ml extra szűz olívaolaj
só, bors
Elkészítése:
Robotgépben mixeld a fenyőmagot, citromlevet, fokhagymát, sót, borsot, míg sima állagot nem kapsz. Tedd hozzá a bazsalikomot is, és ismét turmixolj, míg pürés állagú lesz a keverék. Folytasd a turmixolást, miközben lassan csurgatva hozzáadod az olívaolajat is. Ha lágyabb állagot szeretnél, adj hozzá még olívaolajat. Kóstold meg, és sózd, borsozd, ha szükséges.
2.Vegán pesztó sörélesztőpehellyel
A sörélesztőpehely ideális helyettesítője a parmezán sajtnak, mivel sajtos aromát kölcsönöz a pesztónak.
Hozzávalók:
2 pohár friss bazsalikomlevél (500 ml)
3 evőkanál fenyőmag
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál citromlé
2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
3-6 evőkanál víz
só
Elkészítése:
Turmixold krémesre a bazsalikomot, fenyőmagot, fokhagymát, citromlevet, sörélesztőpelyhet. Az olívaolajat apránként add hozzá, sózd ízlés szerint. A víz és olaj mennyiségét tetszőlegesen változtatva érd el a kívánt állagot.
3.Vegán pesztó napraforgómaggal
A fenyőmag ad igazán különleges ízt a pesztónak, de ha éppen nincsen otthon, vagy nem tudtál beszerezni, akkor mandulával vagy napraforgómaggal is helyettesítheted.
Hozzávalók:
fél pohár napraforgómag (vagy hántolt mandula)
fél pohár extra szűz olívaolaj
15 friss bazsalikomlevél
1 gerezd fokhagyma
csipetnyi őrölt kömény
só
Elkészítése:
Turmixold krémesre a napraforgómagot, bazsalikomlevelet, fokhagymát. Add hozzá kortyonként az olívaolajat, fűszerezd köménnyel és ízlés szerint sóval. A kész pesztó hűtőben jól lezárt üvegben egy hétig is friss marad, de lefagyasztva akár egy hónapig is eláll.
4.Vegán pesztó dióval
A pesztóba való fenyőmag többféle olajos maggal helyettesíthető, például dióval, ami még gazdagabbá teszi a pesztó ízét.
Hozzávalók:
2 pohár friss bazsalikomlevél (500 ml)
fél pohár dió
2 gerezd fokhagyma
fél pohár extra szűz olívaolaj
1 evőkanál citromlé
3 evőkanál sörélesztőpehely
só, bors
Elkészítése:
A bazsalikomot, diót, fokhagymát tedd turmixba, és mixeld pürés állagúra. Ezután turmixolás közben töltsd hozzá lassan csurgatva az olajat, a citromlevet, sörélesztőpelyhet, sót, borsot. Turmixold krémesre.
5.Vegán pesztó vegán parmezánnal
Ha végképp nem tudod a pesztót parmezán íz nélkül elképzelni, akkor szerezz be hozzá vegán, parmezán ízű sajtot.
Hozzávalók:
3 pohár friss bazsalikomlevél (750 ml)
60 ml vegán parmezán sajt reszelve
60 ml pirított fenyőmag
3 gerezd fokhagyma
125 m extra szűz olívaolaj
1 evőkanál citromlé
só, bors
Elkészítése:
Az összes hozzávalót tedd turmixgépbe, és turmixold krémes állagúra. Ízlés szerint ízesítsd sóval, borssal.
A vegán pesztók éppen olyan finomak sajt nélkül, mint a tradicionális pesztó. Ízesíthetsz velük tésztát, pizzát, salátát, szendvicset, de pirítósra is kenheted!
Jó étvágyat!
A folytatásban megmutatjuk hogyan készíts mikrozöld pestot egyszerűen