A pesztó az olasz konyha egyik jellegzetes hozzávalója: olívaolajból, bazsalikomból, fokhagymából, fenyőmagból és parmezánból áll. De ha vegán vagy, le kell mondanod erről a finomságról? Nem, csak hagyd el a sajtot belőle. De milyen lesz a pesztó parmezán nélkül? Készítsd el sajtmentes vegán pesztó receptjeinket, és meglátod, hogy így is nagyszerű!

vegán pesto

A pesztó hagyományos receptje sokféleképpen variálható, és vegán változatban is könnyedén elkészíthető. Ugyanolyan finom lesz az eredmény, mint sajtos változatban.

 

1.Vegán pesztó citromlével

 

Ez a citromlével megbolondított pesztó könnyed, üde ízével feldobja a hangulatod, valahányszor belekóstolsz.

 

Hozzávalók:

8 evőkanál pirított fenyőmag

2 evőkanál citromlé

1 gerezd fokhagyma

2 pohárnyi friss bazsalikomlevél (500 ml)

60 ml extra szűz olívaolaj

só, bors

 

Elkészítése:

Robotgépben mixeld a fenyőmagot, citromlevet, fokhagymát, sót, borsot, míg sima állagot nem kapsz. Tedd hozzá a bazsalikomot is, és ismét turmixolj, míg pürés állagú lesz a keverék. Folytasd a turmixolást, miközben lassan csurgatva hozzáadod az olívaolajat is. Ha lágyabb állagot szeretnél, adj hozzá még olívaolajat. Kóstold meg, és sózd, borsozd, ha szükséges.

 

2.Vegán pesztó sörélesztőpehellyel

 

A sörélesztőpehely ideális helyettesítője a parmezán sajtnak, mivel sajtos aromát kölcsönöz a pesztónak.

 

Hozzávalók:

2 pohár friss bazsalikomlevél (500 ml)

3 evőkanál fenyőmag

3 gerezd fokhagyma

2 evőkanál citromlé

2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj

3-6 evőkanál víz

 

Elkészítése:

Turmixold krémesre a bazsalikomot, fenyőmagot, fokhagymát, citromlevet, sörélesztőpelyhet. Az olívaolajat apránként add hozzá, sózd ízlés szerint. A víz és olaj mennyiségét tetszőlegesen változtatva érd el a kívánt állagot.

 

3.Vegán pesztó napraforgómaggal

 

A fenyőmag ad igazán különleges ízt a pesztónak, de ha éppen nincsen otthon, vagy nem tudtál beszerezni, akkor mandulával vagy napraforgómaggal is helyettesítheted.

 

Hozzávalók:

fél pohár napraforgómag (vagy hántolt mandula)

fél pohár extra szűz olívaolaj

15 friss bazsalikomlevél

1 gerezd fokhagyma

csipetnyi őrölt kömény

 

Elkészítése:

Turmixold krémesre a napraforgómagot, bazsalikomlevelet, fokhagymát. Add hozzá kortyonként az olívaolajat, fűszerezd köménnyel és ízlés szerint sóval. A kész pesztó hűtőben jól lezárt üvegben egy hétig is friss marad, de lefagyasztva akár egy hónapig is eláll.

 

4.Vegán pesztó dióval

 

A pesztóba való fenyőmag többféle olajos maggal helyettesíthető, például dióval, ami még gazdagabbá teszi a pesztó ízét.

 

Hozzávalók:

2 pohár friss bazsalikomlevél (500 ml)

fél pohár dió

2 gerezd fokhagyma

fél pohár extra szűz olívaolaj

1 evőkanál citromlé

3 evőkanál sörélesztőpehely

só, bors

 

Elkészítése:

A bazsalikomot, diót, fokhagymát tedd turmixba, és mixeld pürés állagúra. Ezután turmixolás közben töltsd hozzá lassan csurgatva az olajat, a citromlevet, sörélesztőpelyhet, sót, borsot. Turmixold krémesre.

 pesto készítés

5.Vegán pesztó vegán parmezánnal

 

Ha végképp nem tudod a pesztót parmezán íz nélkül elképzelni, akkor szerezz be hozzá vegán, parmezán ízű sajtot.

 

Hozzávalók:

3 pohár friss bazsalikomlevél (750 ml)

60 ml vegán parmezán sajt reszelve

60 ml pirított fenyőmag

3 gerezd fokhagyma

125 m extra szűz olívaolaj

1 evőkanál citromlé

só, bors

 

Elkészítése:

Az összes hozzávalót tedd turmixgépbe, és turmixold krémes állagúra. Ízlés szerint ízesítsd sóval, borssal.

 

A vegán pesztók éppen olyan finomak sajt nélkül, mint a tradicionális pesztó. Ízesíthetsz velük tésztát, pizzát, salátát, szendvicset, de pirítósra is kenheted!

 

Jó étvágyat!

A folytatásban megmutatjuk hogyan  készíts mikrozöld pestot egyszerűen


 Hirdetés