A levendula az egyik legkedveltebb dísz-, fűszer- és gyógynövényünk. Nem mindenki tudja, hogy jellegzetes, erős illatú virágait, melyek leggyakrabban mélylila színben pompáznak, étkezésünkben is felhasználhatjuk. Nem csak kertünk éke lehet, hanem ételeinket is gazdagíthatjuk vele, sőt, finom szörp is készülhet belőle.

Levendula szörpöt cukormentesen is készíthetsz, így egy fogyókúrabarát szirupot kapsz, melyet felhasználhatsz a keto diéta receptjeiben, palacsintákhoz, süteményekhez. Fontos, hogy csak organikusan termesztett levendulát használj étkezési célra, amelyben nem bújhatnak meg vegyszermaradványok.

 

Levendula szörp cukor nélkül

Hozzávalók:

500 ml víz

Fél pohár bio levendulavirág

2 csepp folyékony stevia

400 gr eritriol

 Elkészítés:

Egy főzőedényben forrald fel a vizet. Ezután tekerd a tüzet takaréklángra, és tedd a vízbe a levendulavirágot, az eritriolt és a steviát. Hagyjad gyöngyözve forrni még 5 percig. Ízlés szerint adhatsz hozzá egy nagyobb késhegynyi C-vitamin port, azaz aszkorbinsavat, ettől fanyarabb lesz. Vedd le a tűzről, és hagyjad pihenni letakarva egy éjszakán át. Másnap szűrjed le a szörpöt, majd újra forrald fel, töltsed forró vízzel, ecetesen kimosott üvegbe, zárjad le alaposan, és száraz dunsztban tartósítsad, azaz tedd dunnák közé még forrón, és hagyjad ott kihűlni. Felbontás után hűtőszekrényben tárolva két hétig is eláll.

 

Milyen ízű a levendula szörp?

Aromás, virágos ízű, ráadásul csodaszép bíborszínt kölcsönöz a limonádénak, koktéloknak, üdítőknek.

 

Mire használhatod a levendula szörpöt?

 

  • Cukor helyett illatos, levendulás limonádé készítéséhez.
  • Koktélok édesítésére.
  • Kávéba, teába, jeges teába, kakaóba, reggeli italokba cukor helyett
  • Süteményekbe, desszertek édesítéséhez vagy mázkészítéshez.
  • Krémekbe, szószokba, öntetekbe, pudingokba, fagylaltokba, joghurtokba, gyümölcsturmixokba.
  • Tejszínbe, ha cukormentesen szeretnéd édesíteni a tejszínhabot.
  • Palacsintákhoz, goffrikhoz juharszirup helyett.
  • Sült húsokhoz. Talán meglepően hangzik, de a sült húsokhoz, melyeket mézzel leöntve szoktál sütni, méz helyett levendulaszörppel meglocsolva is készítheted.
  • Gyümölcsleveseket tehetsz vele különlegesebbé.
  • Ajándékba is adhatod. Nem csupán magadnak okozhatsz örömet vele, bátran készíts ajándékba levendulaszörpöt.

 

Biztonságos a levendula fogyasztása?

A levendulát mint gyógynövényt leginkább nyugtató hatásáról ismerjük, jótékony hatású idegesség és álmatlanság esetén, ám valójában széleskörűen felhasználható a főzéshez. Mind a virága, mind a levele ehető frissen és szárított formában is. A levendulavirág ízletes és széleskörűen alkalmazható a legkülönfélébb receptekhez. Ha imádod a kreatív főzést, és szereted a különleges recepteket, a levendulaszörp neked való - cukormentes változatban pedig extra kalóriák nélkül varázsolhatod bele a régi és új receptjeid alapján készült ételekbe.

A cikk folytatása: Készíts bio levendulás fürdősót házilag percek alatt


 Hirdetés