#glutenmentes #szojamentes #cukormentes #gabonamentes

Ha eddig csak a boltban kapható mandulaitalt fogyasztottad, akkor most próbáld ki a házilag készült változatot, mert a végeredmény nagyon finom és selymes. A házilag készült mandulaitalhoz, szükséged lesz egy mandulaszűrő zsákra, de ha ilyet nem kapsz, semmi gond egy sűrű szita, vagy tiszta textil pelenka is megfelel.

Később a szűrőben visszamaradt pépet felhasználhatod süteményekhez, vagy a reggeli turmixhoz, illetve granolához, smoothiehoz.

Vaníliás mandulaital házilag

Bevásárló lista:

250 ml hámozott mandula

1 liter ásványvíz vagy kókuszvíz

Édesítőszer ízlés szerint

1-2 vaníliarúd vagy vaníliaőrlemény

¼ Kávéskanál őrölt fahéj

 Csipet só

Elkészítés:

  • 1. Lépés:

A mandulát tedd bele egy nagyobb tálba és öntsd rá a kókuszvizet, vagy ásványvizet úgy, hogy ellepje a mandulát a víz, majd hagyd állni egy egész éjszakára, de minimum 4-5 órára, így a mandula megpuhul.

  • 2. Lépés:

Amikor a mandula már megpuhult, kissé öblítsd le és szűrd le, majd tedd bele őket egy turmixgépbe, vagy aprítógépbe.

  • 3. Lépés:

A mandula mellé tedd bele a sót, a fahéjat, a vaníliarúd kikapart magját, vagy a vaníliaőrleményt, és az édesítőszert. Végül alaposan kb. egy percen keresztül turmixold simára a mandulaitalt.

  • 4. Lépés:

Amikor készen vagy a turmixolással, egy nagy tál tetejére tegyél rá egy sűrű szövésű kendőt vagy szűrőt és ezen keresztül szűrd át a mandulaitalt. Legyél türelmes, mert ez egy lassú folyamat, végül nyomkod ki a kendőt, hogy minden folyadékot kipréselj belőle.

  • 5. Lépés:

Az így kapott folyadékot akár a hűtőszekrényben is tárolhatod 4-5 napig, érdemes felhasználás előtt kissé felrázni, de felhasználhatod turmixokhoz, granolához, vagy más reggel finomsághoz.

A visszamaradt pépet is használd fel, mert nagyon sok gluténmentes vagy vegán ételhez nagyon jól passzol.

A cikk folytatása: Öt finom növényi ital, ha nem szeretnél tejet fogyasztani


 Hirdetés