A falafel egy Közel-keletről származó étel, amely mára világhírű lett. Ha eddig te is azt gondoltad, hogy a falafel készítése macerás, itt az ideje, hogy elkészítsd, és beleszeress ebbe az egészséges és diétás ételbe.
Alig fél óra alatt elkészítheted a falafelt, amely nem csak finom, de még szénhidrát szegény, gluténmentes és tejmentes is. Ha vegán változatban szeretnéd fogyasztani, mindössze a tojást kell helyettesítened vízbe áztatott lenmaggal, és máris egy remek vegán fogást tudsz ebédre fogyasztani.
A ropogós falafelt nem érdemes konzerv csicseriborsóból készíteni, ezt csak szárított változatból lehet elkészíteni, így az áztatásra és a főzésre kell kicsit több időt szánnod. Ha szereted a csípős ételt, tehetsz a falafelbe is egy csipet chilit, így még izgalmasabb lesz a végeredmény.
Gluténmentes falafel recept
Bevásárló lista:
600 gr főtt csicseriborsó
2 tojás
3 evőkanál csicseriborsó liszt
- teáskanál őrölt római kömény és koriander, vagy egy csipet kardamom
1 csokor friss aprított petrezselyem
1 gerezd zúzott fokhagyma
Só, bors, ízlés szerint
Elkészítés:
Ha szárított csicseriborsót használsz, érdemes már előző este beáztatni, így a főzés ideje is lecsökken. A beáztatott csicseriborsót tedd fel főni és kis lángon főzd addig, amíg a szemek teljesen megpuhulnak, ez lehet fél óra, de akár egy óra is, érdemes folyamatosan kóstolni.
Amikor a csicseriborsó megpuhult, szűrd le, és pürésítsd le.
Ezután add hozzá az aprított petrezselymet, a fűszereket, tojásokat, lisztet, és a zúzott fokhagymát. A masszából kézzel formázz kb. 3-4 cm átmérőjű golyókat, majd forró olajban süsd ki őket. Ha még egészségesebb ételt szeretnél készíteni, tedd a falafel golyókat egy kiolajozott tepsiben és forró sütőben 200 C fokon süsd őket arany barnára.
A kisült falafel golyókat fogyaszthatod friss salátával, főzelékkel, vagy mártással kiegészítve.
A cikk folytatásában mutatunk neked Gluténmentes Oreos túrótortát egyszerűen és gyorsan