A hús értékes fehérjeforrás, de húsmentesen is főzhetsz finom és egészségesek fogásokat. A húsfogyasztás csökkentésével nem csak az egészségeden javíthatsz, de még a klímaváltozás hatását is csökkentheted. Íme, hozzá 3 remek recept!
A húsmentes étkezés sokat javíthat az egészségeden, jót tesz a szívednek, csökkenti a koleszterinszinted, és a daganatos betegségek kockázatát. De ha nem is akarsz teljesen lemondani a húsról, hetente legalább kétszer-háromszor akkor is érdemes húsmentes napot tartani. Mutatunk 3 nagyon finom és egészséges húsmentes fogást.
Spagetti diómártással
Ez a krémes, ínyenc fogás különösen egészséges az értékes, telítetlen zsírsavakban gazdag diónak, olívaolajnak, valamint a fokhagymának és a póréhagymának köszönhetően.
Hozzávalók:
15 dkg darált dió
2 evőkanál olívaolaj
1 db. közepes fej vöröshagyma
1 kis kanál natúr vegeta
1 dl tejszín
1 db póréhagyma
40 dkg durumbúza spagetti
Csipet szárított morzsolt bazsalikom
Ízlés szerint reszelt trappista sajt
Elkészítés:
Felhevített olívaolajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, és hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát is. Vigyázzunk, nehogy megkeseredjen. A darált diót szárazon megpirítjuk, és a hagymához tesszük. A póréhagymát felkarikázzuk, és szintén a hagymához tesszük. Addig dinszteljük, míg kissé összeesik. Majd felöntjük 2 dl vízzel. Sózzuk ízlés szerint, ízesítjük még natúr vegetával, szárított bazsalikommal ízlés szerint, hozzáadjuk a tejszínt, és további 5 percig főzzük. A durumbúza spagettit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és a tejszínes szószhoz adjuk. Alaposan összekeverjük. Darált dióval és reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Szójapörkölt zsenge borsóval
A szója az egyik legtökéletesebb húspótló élelmiszer, remek fehérjeforrás a húsmentes étkezéshez. A zsenge borsó és a zöldségek még egészségesebbé teszik ezt a fogást.
Hozzávalók:
20 dkg szójakocka
1 nagy fej vöröshagyma
1 kanál napraforgó olaj
1 kis kanál őrölt pirospaprika
2 paradicsom
2 zöldpaprika
Csipet morzsolt majoranna
30 dkg zsenge zöldborsó, natúr vegeta.
Elkészítés:
A szójakockát áztassuk be natúr vegetával ízesített vízbe. Nem árt, ha több órán át hagyjuk, hogy a vizet magába szívja. A finomra vágott hagymát dinszteljük olajon üvegesre. Tegyünk bele egy teáskanál őrölt pirospaprikát, keverjük el az olajban, aztán húzzuk le a tűzről, és tegyük hozzá a felkockázott paprikát és paradicsomot. Fedő alatt puhítsuk 10-15 percig, aztán adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott szójakockákat. Fűszerezzük sóval, csipet cukorral, natúr vegetával, és fedő alatt főzzük tovább. Az elfőtt főzőlevet az áztatólével pótolhatjuk. Mikor a szójakocka már majdnem puha, tegyük hozzá a zsenge zöldborsót, és pároljuk puhára. Tarhonyakörettel kínáljuk a szójapörköltet.
Kölesgombóc brokkolikrémmel és bébirépával
Könnyű, egészséges, rostban gazdag húsmentes fogás egy szuperélelmiszerrel, a brokkolival kiegészítve. Zsírszegény tejföllel kiváló fogyókúrás fogás.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
15 dkg köles
3 tojás
1 fej vöröshagyma
60 dkg brokkoli
2 dl tejföl
40 dkg bébirépa
vaj, só, natúr vegeta
Elkészítés:
A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, vagy egészben puhára főzzük, és krumplinyomón áttörjük. A kölest megfőzzük, és a burgonyához keverjük. Hozzáadjuk a finomra vágott, olajon megdinsztelt hagymát. Sózzuk ízlés szerint, ízesítjük natúr vegetával. Belekeverünk 3 tojássárgáját és vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából. Forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat. A feldarabolt brokkolit lobogó vízben 5 percig főzzük, kihűtjük és összeturmixoljuk 2 dl tejföllel, egy dl ételízesítős vízzel. A bébirépákat vajon megpároljuk. A gombócokat a forró mártással leöntve tálaljuk és bébirépa körettel kínáljuk.
Jó étvágyat!
Kattints a cikk folytatásáért:3 vegán vacsora recept, ha már eleged van a húsból