Az édesburgonya, más néven batáta egyre népszerűbb élelmiszer hazánkban köszönhetően jótékony hatásainak. Az édesburgonya nevével ellentétben se nem édes, se nem burgonya, ezért javasolt cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak is a fogyasztása. De természetesen mindenkinek érdemes az étrendje részévé tenni, mert nagyon egészséges.
Az édesburgonya gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, rostokban, zsírtartalma viszont elenyésző. Glikémiás indexe alacsony, azaz a szénhidráttartalma lassan szívódik fel, ezért lehet cukorbetegeknek is fogyasztani, mert nem emeli hirtelen a vércukorszintet.
Ha kevés receptet ismersz édesburgonyával, mutatunk neked 3 finom fogást vele, hogy változatosan elkészíthesd.
1.Chilis csirke édesburgonya körettel
Ez a könnyű és egészséges fogás remek ebédre, vacsorára, de vendégvárónak is beillik. A csirke és az édesburgonya remekül passzol egymáshoz.
Hozzávalók:
1 egész csirke
2-3 evőkanál chiliszósz
2 evőkanál citromlé
egy evőkanál méz
egy evőkanál reszelt gyömbér
0,5 kg édesburgonya
növényi olaj (olívaolaj vagy napraforgó olaj)
só, bors
Elkészítése:
A chiliszószt, citromlevet, mézet, gyömbért keverd össze. Az egész csirkét alaposan sózd, borsozd, majd kend be mindenhol a chilis páccal. Letakarva 1-1,5 óra alatt süsd ropogósra sütőben. Míg a csirke sül, kockázd fel az édesburgonyát, és mikor már csak fél óra van hátra a csirke sütési idejéből, húzd ki a csirkét a sütőből, és szórd köré az édesburgonyát. Süsd készre a csirkét az édesburgonyával együtt. Tálalás előtt pihentesd a csirkét 5 percig. A páchoz való szószból mártogatóst is készíthetsz a kész fogás mellé.
2.Töltött édesburgonya recept
Az édesburgonya is megtölthető, és még csak hús sem kell hozzá, hogy mennyei legyen.
Hozzávalók:
4 nagyobb, kövér édesburgonya
1 közepes vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 konzerv főtt vörösbab
2 marék bébi spenót
1 pohár főtt kukorica
2 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
reszelt sajt
só
Elkészítése:
Kevés vízzel párold puhára egészben az édesburgonyákat a sütőben, vagy mikrohullámú sütőben. Egy villával szúrd meg, így ellenőrizd, hogy puha-e. Közben vágd finomra a vöröshagymát, dinszteld olívaolajon üvegesre, add hozzá a zúzott fokhagymát, kukoricát, felkarikázott újhagymát, babot, spenótot, és puhítsd addig, míg a spenót összeesik. Sózd, borsozd ízlés szerint a zöldségeket. Mikor elkészültek, a kettévágott édesburgonyák belsejébe készíts mély vájatot, a kikapart édesburgonya húst keverd a zöldségekhez, majd a keveréket töltsd a burgonyákba. Szórd meg a tetejüket reszelt sajttal, és tedd vissza sütőbe, míg a sajt megpirul a tetején.
3.Édesburgonya hummusz recept
Hummuszt nem csak csicseriborsóból lehet készíteni. Próbáld ki édesburgonyával, biztosan nem fogsz csalódni! A hummusz receptek lelke a tahini, azaz a szezámpaszta, amihez turmixolj simára 140 gramm hántolt, pirított szezámmagot, 2-4 evőkanál olívaolajat és csipet sót.
Hozzávalók:
45 dkg sárgarépa
1 nagy édesburgonya
1-2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál őrölt kömény
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
két csipetnyi koriander
2 evőkanál tahini
1 citrom leve
só, bors
Elkészítése:
A zöldségeket kockázd fel, és oszlasd el egyenletesen egy tepsiben. Hintsd meg olívaolajjal, és fűszerezd sóval, borssal, pirospaprikával, köménnyel korianderrel. Süsd magas hőfokon, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Tedd turmixgépbe a puha zöldségeket, add hozzá a citromlevet, tahinit, és kevés vizet. Fűszerezd sóval, borssal ízlés szerint. Turmixold az egészet simára, krémesre. Adj hozzá még annyi vizet, amivel eléred a kellő állagot, amit szeretnél. Tálald pár csepp olívaolajjal és pirospaprikával meghintve.
Jó étvágyat!
A folytatásban mutatunk neked 5 egészséges fogást édesburgonyából