Akár vegetáriánus vagy, akár nem, hetente érdemes néhány húsmentes napot tartani. A növényi alapú táplálkozás, a húsfogyasztás mérséklése nem csak egészséged megtartásában segít, és csökkenti a keringési és daganatos betegségek kockázatát, hanem még a klímaváltozás hatásait is mérsékli. Heti 3 húsmentes naphoz adunk 3 kiváló receptet.
Nem vagy gyakorlott vegetáriánus? Sebaj. Ha nem a növényi alapú receptekben vagy a legügyesebb, a következő 3 vegetáriánus receptet akkor is könnyedén el tudod készíteni. És a legjobb, hogy nem csak egyszerűek, de nagyon finomak is!
1.Töltött cukkini
Egészséges, könnyű, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag fogás, mely ebédre, vacsorára is kiváló, és a diétába is bőven belefér.
Hozzávalók (4 személyre):
1 nagyméretű cukkini
egy szál metélőhagyma
3 szál angolzeller
3 paradicsom
3 közepes sárgarépa
5 evőkanál zabpehely
egy evőkanál napraforgómag
egy evőkanál szezámmag
egy dl zabtej vagy más növényi tej
só, bors
natúr ételízesítő
napraforgóolaj
Elkészítése:
A cukkinit vágd fel hosszában, és kapard ki a belsejét. Meghámozni nem kell. A metélőhagymát karikázd fel, és olajon dinszteld 8-10 percig. Amíg párolódik, a többi zöldség hozzávalót tisztítsd meg, és kockázd vagy karikázd fel, a zellert, paradicsomot, répát, a cukkini belét, és add a hagymához. Kis lángon dinszteld tovább 15-20 percig, majd add hozzá a zabtejet és a zabpelyhet. Mikor a zöldségek megpuhultak, sózd, borsozd ízlés szerint, tehetsz hozzá natúr ételízesítőt is. Keverd bele a napraforgómagot és szezámmagot. A zöldségpürével töltsd meg a cukkinifeleket, és sütőpapírral lefedve süsd 35 percig, aztán vedd le a sütőpapírt, hogy a teteje kissé megpirulhasson.
2.Babbal töltött paradicsom
A bab az egyik legjobb húspótló fehérjeforrás. Ebben a receptben paradicsommal párosítjuk mediterrán stílusban.
Hozzávalók (4 paradicsomhoz):
1 fehérbab konzerv
egy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 nagy paradicsom
4 kisebb paradicsom
egy evőkanál sűrített paradicsom
16 szem zöld olívabogyó
szárított, morzsolt oregánó
szárított, morzsolt kakukkfű
olívaolaj
só, bors
mozzarella sajt
Elkészítése:
A konzervbabot szűrd le. A felhevített olajon dinszteld meg a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát. A kisebb paradicsomokat hámozd meg, kockázd fel, és add a hagymához. Öntsd hozzá a fehérbabot, a felkarikázott olívabogyókat, sót, borsot, fűszereket ízlés szerint, és fedő alatt párold 20 percig. A nagy paradicsomoknak vágd le a tetejét, kanalazd ki a magokat és a húsát középről. Az üregekbe töltsd vissza a babos tölteléket, és mindet fedd le egy-egy karika mozzarella sajttal. Sütőben süssed 25-30 percig, öntsél alá egy kevés vizet, hogy abban puhuljon.
3.Márványsajtos szélesmetélt
Villámgyors és könnyű húsmentes étel, amit a márványsajt tesz pikánssá. Többféle tésztával készítheted.
Hozzávalók (4 személyre):
500 gramm szélesmetélt
500 ml tej vagy növényi tej
250 gramm márványsajt
150 ml főzőtejszín
2 evőkanál tápiókakeményítő
2 gerezd fokhagyma
vaj
só, bors
Elkészítése:
Főzd ki a tésztát forró, sós vízben. A tészta lehet sima szélesmetélt, de választhatsz durum vagy rozsos szélesmetéltet is. Egy kisebb edényben olvassz fel három evőkanál vajat, és reszelj rá 2 gerezd fokhagymát. Dinszteld egy percig, majd add hozzá a tejet, forrald fel, és morzsold bele a márványsajtot. A tejszínben keverd simára a tápikókalisztet, és miután a sajt felolvadt, öntsd a tejhez. Sózd, borsozd ízlés szerint, és mikor kellően besűrűsödött, öntsd a tésztára a mártást, és keverd össze. Forrón tálald.
Jó étvágyat!