Ha áttértél a vegetáriánus étrendre, és nem hagyod el a menüből a tejterméket és a tojást, akkor igen változatos fogásokat készíthetsz még akkor is, ha húst egyáltalán nem akarsz enni. Mutatunk 10 remek vegetáriánus recept tippet, amit akkor is érdemes kipróbálni, ha nem vagy vegetáriánus, de éppen húsmentes napot akarsz tartani.

A vegetáriánus étrend finom, változatos és egészséges táplálkozást biztosít bárki számára. Íme, 10 könnyű vegetáriánus recept!

1.Paprikás-sajtos burgonya

 

Hozzávalók:

60 dkg burgonya

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 dl tejföl

2 dl tej

2 tojás

5 dkg reszelt sajt

1 csokor petrezselyemzöld

1 teáskanál őrölt pirospaprika

bors

vaj

 

Elkészítése:

A vajat olvaszd fel, és dinszteld meg rajta a finomra vágott vöröshagymát, és a zúzott fokhagymát. Keverd hozzá az őrölt pirospaprikát, a lisztet, a sót, borsot ízlés szerint. A tejet keverd simára a tejföllel, add hozzá a felvert tojásokat is, és a finomra vágott petrezselyemzöldből egy marékkal. Hőálló edényt olajozz ki, és fektesd az aljába sorban a nyers burgonyakarikákat, tegyél rá gabonakolbász karikákat, és locsold meg a tojásos-tejfölös-tejjel. Erre tegyél egy újabb réteg burgonyát, gabonakolbász karikákat, és megint a szószt. Végül szórd meg reszelt sajttal. A tálat lefedve tedd a sütőbe, és addig süsd, míg megpuhul a burgonya. A maradék petrezselyemmel megszórva tálald.

 

2.Kapros-tárkonyos zöldbab

 

Hozzávalók:

75 dkg zöldbab

10 dkg szójavirsli

1 nagy fej vöröshagyma

egy nagy marék kapor

egy nagy marék petrezselyemzöld

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

A zöldbabot tisztítsd meg – ha mirelit, akkor erre nincsen szükség.  A hagymát vágd finomra. A rizst főzd puhára. A szójavirsliket karikázd fel. Egy hőálló tálat olajozz ki, tedd bele az előzőleg összekevert, tárkonnyal, petrezselyemmel és kaporral fűszerezett, sózott zöldbabot, hagymát, rizst és szójavirslit. Borssal fűszerezett tejföllel locsold meg a tetejét gazdagon, és sütőben fedő alatt párold meg, míg a zöldbab puha nem lesz.

 

3.Sült padlizsán

 

Hozzávalók:

2 nagyobb padlizsán

3 evőkanál liszt

2 gerezd fokhagyma

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

A padlizsánt mosd meg, de ne hámozd meg. Vágd ujjnyi karikákra, és alaposan sózd meg. Hagyd állni, míg a só hatására levet enged, és ez a sötét levet öntsd le róla. Ízlés szerint sózd meg, hintsd meg fokhagymaporral, forgasd lisztbe a karikákat – ezt úgy is csinálhatod, hogy a fokhagymaport belekevered a lisztbe – és forró olajon süsd aranybarnára a padlizsánt. Főtt rizzsel, majonézzel és salátával kínáld.

4.Darált húsos kelkáposzta hús nélkül

Hozzávalók:

1 kicsi kelkáposzta

250 gramm vegán darált hús

1 tojás

3 dl tejföl

5 dkg reszelt sajt

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

A kelkáposztát szedd leveleire, és bő, sós vízben főzd puhára. Egy tálban keverd össze a tojást, tejfölt, reszelt sajtot, vegán darált húst, sózd, borsozd ízlés szerint. A tejfölös krémmel kend meg a káposztaleveket, majd göngyöld fel, mint a töltött káposzta készítésénél a káposztát. Tedd egymás mellé sütőtálba, locsold meg tejföllel, és 180 fokon süsd 20-30 percig. Készíthetsz hozzá sült burgonyát, de önmagában is nagyon finom.

 

5.Morzsás karfiol és brokkoli

Hozzávalók:

40 dkg brokkoli

40 dkg karfiol

15 dkg zsemlemorzsa

2 dl tejföl

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

A brokkolit és karfiolt szedd rózsáira, ezt csak akkor nem kell, ha mirelit formában szerzed be őket. A karfiolt sós vízben főzd roppanós puhára, a brokkolit dobd forrásban lévő vízbe, és maximum 10 percig főzd. Egy hőálló edény aljába tegyél olajat, és halmozd rá a brokkoli- és karfiolrózsákat vegyesen, sózd, és borsozd ízlés szerint, locsold meg gazdagon tejföllel, majd szórd meg zsemlemorzsával. A tetejét még meglocsolhatod kevés olajjal, majd sütőben süsd össze fél óra alatt.

6.Fűszeres babgulyás

Hozzávalók:

20 dkg vörösbab

egy közepes fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

25 dkg gomba

1 közepes szem burgonya

2-3 kávéskanál őrölt pirospaprika

1 kávéskanál kakukkfű

2 evőkanál paradicsompüré

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

A babot áztasd be előző éjszaka, főzés előtt öntsd le róla a vizet. Főzd puhára natúr ételízesítős vízben. Szűrd le a babot, de a levét ne dobd el. A vöröshagymát vágd finomra, és olajon dinszteld üvegesre, add hozzá a pirospaprikát, fokhagymát, gombát, és dinszteld fedő alatt 15-20 percig. Add hozzá a babot, a krumplit, a paprikát, a paradicsompürét, és fűszerezd kakukkfűvel, sóval, borssal. Önts hozzá annyi bablevet, hogy elfedje, és fedő alatt párold 30 percig. Főtt szélesmetélttel kínáld.

 

7.Fűszeres töltött gomba

Hozzávalók:

4 nagy gomba

5 dkg kisebb gomba

1 zöldpaprika

1 evőkanál kapribogyó

2 gerezd zúzott fokhagyma

4 dkg kenyérmorzsa

2 dl joghurt 1 gerezd reszelt fokhagymával

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

A gombák szárát vágd ki, és párold meg kevés vízzel a gombafejeket roppanós puhára. Egy kiolajozott tűzálló tálba tedd a fejeket egymás mellé. Egy serpenyőben forró olajon dinszteld pár percig a gombaszárakat és a kisebb gombákat – mindet vágd apróra előtte - , majd add hozzá a paprikát, kapribogyót, fokhagymát. Mikor a gomba megpuhult, morzsold bele a kenyeret, és fűszerezd sóval, borssal. A keveréket oszd el a gombafejek tetején, süsd a sütőben 15-20 percig, majd fokhagymás joghurttal meglocsolva kínáld és főtt rizs körettel.

 

8.Quinoaleves

Hozzávalók:

10 dkg quinoa

2 szál fehérrépa

2 szál sárgarépa

2-3 szem burgonya

1 szál angolzeller

1 közepes fej vöröshagyma

 

Elkészítése:

Kevés olajon pirítsd meg kissé a quinoát, a zöldségeket darabold fel, és add a quinoához. Dinszteld pár percig, majd öntsd fel zöldség alaplével vagy natúr ételízesítős vízzel, és főzd addig, míg a quinoa és a zöldségek megpuhulnak.

9.Csicseriborsó főzelék

Hozzávalók:

30 dkg csicseriborsó

1 fej vöröshagyma

1 evőkanál zabpehelyliszt

ételízesítő

őrölt pirospaprika

babérlevél

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

Előző nap áztasd be a csicseriborsót bő vízbe. Főzés előtt alaposan mosd meg, és sós, babérleveles vízben tedd fel főni. Add hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és fedő alatt főzd puhára. Mikor megfőtt, vedd a babérlevelet, és a borsót turmixold össze simára. Készíts gyenge rántást olajon zabpehelyliszttel és pirospaprikával. Öntsd a csicseriborsó püréhez, keverd össze, forrald fel, és szükség szerint még ízesítsd sóval-borssal. Ha túl sűrű, vízzel hígíts rajta.

10.Cukkinis makaróni

Hozzávalók:

50 dkg makaróni

1 nagyobb cukkini

2 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 zöldpaprika

3-4 paradicsom

1 evőkanál kapribogyó

3 evőkanál olívabogyó

kakukkfű

reszelt sajt

só, bors

olaj

 

Elkészítése:

A tésztát főzd ki sós, forrásban lévő vízben. Olajon dinszteld üvegesre a vöröshagymát, add hozzá a zúzott fokhagymát, majd a kockákra vágott zöldpaprikát. Pár perc dinsztelés után mehet utána a kockára vágott paradicsom és a cukkini is. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítsd. Dinszteld roppanós puhára a zöldségeket, majd add hozzá a kapribogyót és a feldarabolt olívabogyót is. Forrald össze, és a zöldségekhez keverd a kifőtt tésztát. Reszelt sajttal megszórva kínáld.

Jó étvágyat!

A cikk folytatásában mutatunk neked 3 vegetáriánus receptet cukkiniből,amelyek könnyűek de laktatóak is!


 Hirdetés