Ha május, akkor itt az eperszezon, amiből fantasztikus finom eperfagyit lehet készíteni. Mi most két vegán tejmentes receptet mutatunk meg,de mindkettő könnyen elkészíthető. Attól hogy vegán vagy még nem kell lemondani minden finomságról, így pl. a nyári finom eperfagyiról sem, csak egy két alapanyagot kell lecserélni.
Ha nincs otthon fagylaltkészítő géped, akkor sincs gond, bármilyen edény megteszi, amit be tudsz tenni a fagyasztóba, de ma már pár száz forintért nagyon jó jégkrém készítő kis műanyagformákat is lehet vásárolni.
Így a forró nyári napokon ki sem kell otthonról mozdulnod, hogy egyél egy finom epres fagylaltot, és még egészségesebb, is mint a bolti vagy cukrászdai változatok, hiszen ebben valódi gyümölcs található.
A következő recept tej és cukormentes és mivel kukoricakeményítő van benn így a gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Vegán epres fagylalt készítése házilag:
Hozzávalók:
2,5 dl rizs vagy kókusztejszín
4 dl kókusztej konzerv
5-6 evőkanál rizs vagy juharszirup
4 tk kukoricakeményítő
Fél bio citrom héja
½ Kg friss eper
2 érett banán, de ez el is hagyható
Elkészítés:
A kókusztejről óvatosan öntsd le a tetején összegyűlt vizet, majd a sűrű kókuszkrémet öntsd össze a kókusztejszínnel, egy lábosban, majd add hozzá a juharszirupot a keményítőt, és a reszelt citromhéjat. Tedd fel a tűzhelyre a keveréket és kezd el takaréklángon főzni, egészen addig folytonos keverés mellett, amíg kellően be nem sűrűsödik.
Amíg a keverék hűl, az epret mosd meg szedd le a zöld részt róla, és turmixold össze, és keverd hozzá a tejszínes krémhez. Ha szeretnéd még gazdagítani villával áttört banánt is adhatsz mellé, de akár áfonyával, vagy málnával is gazdagíthatod.
Zsírszegény vegán eper fagylalt recept csokoládéval
Hozzávalók:
2 evőkanál nyílgyökérliszt
2,5 dl rizstej
5 dl növényi tejszín
4 evőkanál agavészirup
Csipet só
2 teáskanál vanília eszencia
20 dkg eper
10 dkg étcsokoládé
5 dkg tejmentes margarin
15 dkg nádcukor, vagy édesítőszer
3-4 evőkanál rizstej
Elkészítés:
A nyílgyökérlisztet 2 evőkanál rizstejjel keverd össze, majd tedd félre. A többi növényi italt tedd bele egy lábosba, add hozzá a tejszínt, az agavé szirupot, cukrot, sót, és kezd el takaréklángon forralni. Szép lassan adagold hozzá a nyílgyökér lisztes keveréket is, és kevergesd folyamatosan, amíg besűrűsödik.
Ezután érdemes megkóstolni, ha nem elég édes még tudsz rajta változtatni. Az epret mosd meg és vágd, fel kis kockákra majd keverd bele a fagylaltba, és letakarva várd, meg amíg teljesen kihűl. Végül add hozzá a tört étcsokoládét, és a vanília eszenciát is. A fagylaltot tedd fagylaltkészítő gépbe, de ha ez nincs, bármilyen edény megteszi, ami bírja a fagyasztást, de ebben az esetben 5-6 óránként érdemes egy villával átkeverni a fagyit.
Tálaláskor a margarinból, étcsokoládéból és a rizstejből készíts csokoládé öntetet és öntsd rá a jéghideg epres fagylaltra, sőt még egy kis növényi tejszínhabot is nyomhatsz a tetejére.
A folytatásban mutatunk neked 3 vegán palacsinta tészta receptet.