Ha szeretnél a gyermekednek egészséges kekszet készíteni, amely mentes az adalékanyagoktól, készíts egy vegán zabpelyhes kekszet számára, amely tele van rosttal és vitaminnal. A zabpelyhes keksz bármikor jól jön, hiszen remek fogás reggelire fogyasztva, de akár éhségűzőnek is ideális napközben.
Ezt a receptet akár fél óra alatt el tudod készíteni, majd magaddal viheted a munkahelyre, de a gyermekeidnek is kiváló tízórai válik belőle, hiszen a zab igazi vitamin- és ásványianyag-bomba: tamin (B1-vitamin), szelén, E-vitamin, magnézium, foszfor, cink, mangán és vas is található benne. A kekszet gazdagíthatod csokoládéval, kókuszreszelékkel, áfonyával, körtével.
Vegán zabpelyhes keksz recept
Hozzávalók:
16 dkg gluténmentes zabpehely
6 dkg durumbúza liszt
6 dkg teljes kiőrlésű zabpehely liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál foszfátmentes sütőpor
10 dkg bio mazsola
10 dkg darált dió vagy mogyoró
15 dkg aszalt gyümölcs
1,5 dl bio napraforgó olaj
2 kisebb alma reszelve
1 bio citrom leve
2 evőkanál juharszirup
10 dkg sötétbarna nádcukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A liszteket a szódabikarbónával és a sütőporral keverd össze, majd add hozzá a többi alapanyagot is, majd kézzel alaposan dolgozd össze a keksz tésztáját.
Végül a reszelt almát és a bio citrom levét, de akár a reszelt héját is beleteheted, és tedd félre a tésztát kb. fél órára, hogy a zabpehely jól megszívja magát nedvességgel.
Ha a massza túl kemény egy kis növényi itallal tudod lazítani, ha pedig túl kemény, adj hozzá még egy kevés zabpehely lisztet.
Végül nedves kézzel formázz kis korongokat, amelyeket egy sütőpapírral bélelt, tepsibe téve kissé nyomkod laposra, és 160 C fokon egyszer megfordítva süsd őket 20-25 percig.
A folytatásban mutatunk neked 3 vegán palacsinta tészta receptet.