Gyakran előfordul, hogy megéhezel két főétkezés között? Mit szoktál enni ilyenkor? Valamilyen sós ropogtatnivalót, vagy édes péksüteményt, egy fánkot, esetleg egy muffint? Ezek az élelmiszerek nem csak egészségtelenek, de nagyban hozzájárulhatnak testsúlyod növekedéséhez is. Válassz helyettük egészséges nassolnivalót!

Teljesen természetes, hogy korogni kezd a pocakunk két főétkezés között. De vajon mivel csillapítsuk az éhségünket, különösen, ha vigyázni akarunk a vonalainkra, vagy éppen fogyni szeretnénk? Két dolgot tehetsz: vagy lemondasz a harapnivalóról, vagy egészséges nasit választasz, ami nem hizlal, mégis jóllaksz tőle.

 

Hizlal a nassolás?

 

Attól függ, mit eszel. Ha nem üres kalóriákat - cukrot, szénhidrátot - fogyasztasz, hanem fehérjében és rostokban gazdag élelmiszereket, akkor nem hogy nem hízol, de még a fogyást is elősegítheted. Ilyen finomságok a natúr aszalt gyümölcsök, olajos magvak, teljes kiőrlésű kekszek, natúr sovány joghurt, zabpehely, sovány sajt, zöldségek, gyümölcsök.

 

Nem fogok hízni, ha naponta többször étkezem?

 

Nem! Sőt! Valójában sokkal hasznosabb, ha többször étkezel egészségesen, mintha csak háromszor, és közben éhezel. Az éhezési fázis után a szervezetd ugyanis sokkal hajlamosabb arra, hogy elraktározza a felesleges kalóriákat, ám ha nem hagyod, hogy két étkezés között kiürüljön a pocakod, akkor az anyagcseréd sokkal egyenletesebben fog működni, és nem kerülsz éhezési fázisba. Ennek kulcsszerepe van a súlykontrollban.

 

Mit érdemes enni két étkezés között, ha megéhezel, viszont nem akarsz hízni?

 

Diákcsemege

 

Olajos magvak és aszalt gyümölcsök keveréke hozzáadott só és cukor nélkül. Hamar jóllakat, és nagyon egészséges. Rengeteg rostot tartalmaznak, melyek fokozzák a jóllakottság érzését, értékes fehérjeforrások, és olyan növényi zsírokat tartalmaznak, melyek csökkentik a szívbetegség, a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, depresszió és a daganatos betegségek kockázatát.

 

Guacamole

 

Mexikói finomság az avokádóval készült krémes saláta. Az avokádó igen gazdag B és C vitaminokban, folsavban, káliumban, valamint fehérjében és értékes olajokban. Az avokádó a leggazdagabb növényi Q10 forrás. A Q10, azaz ubikinon, egy enzim, mely biztosítja, hogy sejtjeink megkapják a működésükhöz szükséges energiát. Antioxidáns és fáradtságűző hatású. Mivel 30 év felett csökken a testben termelt mennyisége, érdemes külső forrásból pótolni, amihez az avokádó tökéletes választás.

 

Natúr joghurt zabpehellyel és gyümölcsökkel

 

A cukormentes, zsírszegény natúr joghurt zabpehellyel párosítva tökéletes nassolnivaló. Kombinálhatod még friss vagy aszalt gyümölcsökkel is, és gazdagíthatod magvakkal, például lenmaggal, mely nagyon gazdag rostban és omega-3-zsírsavban. A joghurt fontos kalciumforrás, ám ha vegán vagy, akkor válassz helyette kalciummal dúsított növényi joghurtot. A joghurt zabpehellyel, gyümölcsökkel és magvakkal igazi vitaminbomba, és biztosan jóllakat két étkezés között.

 

Chia puding

Igazi szuperfood a chia mag, teli rostokkal, omega-3-zsírsavval, antioxidánsokkal. Nedvesség hatására többszörösére duzzad, ami nagyon hasznos, ha éppen fogyózol, és jóllakottnak szeretnéd érezni magad. Az apró magvakból érdemes pudingot készíteni, és így fogyasztani. A cél érdekében végy egy evőkanál chia magot, 80 ml vizet, tejet vagy növényi tejet, egy evőkanál holland kakaóport, és pár csepp steviát édesítőként. Keverd össze a hozzávalókat, hagyjad állni a hűtőben legalább fél óráig.

Kelkáposzta csipsz

 

A kelkáposzta egy nagyon egészséges, rostdús, rákellenes zöldség. Ráadásul értékes A, C és K-vitamin forrás. Ha van otthon egy fej kelkáposzta, abból nem csak főzelék vagy rakott kel készíthető, hanem értékes nassolnivaló is. A csipsz készítéséhez egyszerűen csipkedj fel kisebb darabokra két-három kelkáposztalevelet, tedd egy tálba, keverd el két evőkanál olívaolajjal, és két csipet sóval, majd sütőben süssed 175 fokon 10-15 percig. Ne vedd le róluk a szemed, mert könnyen megég!

 

Bármilyen zöldsaláta, vagy gyümölcs is remek választás nasinak. A saláta még egy főtt tojást is elbír, mely nagyon értékes fehérjeforrás, és bizonyítottan segíti a fogyást.