A fogyókúra során érdemes az élelmiszereket otthon átnézned és összeszedni azokat, amelyek az elősegítik a fogyást. A fogyókúra lényege a rostban gazdag, de szénhidrátban szegény étkezés, de semmiképp ne szénhidrát mentes étkezést folytass, mert a szénhidrátra is szüksége van szervezetednek.

A fogyás akkor fog beindulni, ha kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint jelenleg.

Érdemes egy étrendet összeállítanod, írd, össze mit szeretnél enni reggelire, ebédre vagy vacsorára, ehhez keress néhány alap receptet, és ezeket kombináld egymással.

Ha azt szeretnéd, hogy ne legyél éhes a fogyókúra ideje alatt, és elkerüld a falási rohamokat, vagy a hirtelen vércukorszint ingadozást, fontos hogy rostban gazdag étrendet állíts össze, mert a rostos ételektől sokáig nem leszel éhes.

Nem kell különleges élelmiszereket beszerezned otthonra, ha éppen fogyókúrába kezdesz. Ha a következő 5 élelmiszer ott lapul a kamrádban, biztos lehetsz benne, hogy sokat tettél a sikeres fogyás érdekében:

1.Tojás

Bizony, a tojás az egyik legjobb fogyókúrás élelmiszer. Ha mértékkel fogyasztod, nem kell aggódnod a koleszterinszinted miatt, és nagyon fontos tápanyagokhoz juttathatod a szervezeted. Létfontosságú fehérjéket, egészséges zsírokat tartalmaz, ráadásul kevés kalóriát rejt, ennek ellenére mégis hosszan elősegíti a jóllakottságérzés kialakulását. Ha fogyókúrázol, a legjobb, ha reggelire eszed a tojást, bármilyen formában. Bizonyított tény, hogy a tojásevés után a ghrelin nevű éhséghormon szintje lecsökken a testben, olyannyira, hogy még másnap délelőtt is telítettebbnek fogod érezni magad.

2.Alma

Az immunrendszer erősítése érdekében minden nap érdemes megenni egy almát, és nem árt megenni akkor sem, ha fogyni szeretnél. A régi jó tanács, miszerint héjastul kell elfogyasztani, fogyókúra esetén is megállja a helyét. A héjában ugyanis zsírégető hatású urzolsav található, valamint fontos vitaminok, melyek meggátolják, hogy egyoldalú, fogyókúrás étrend esetén se alakuljon ki vitaminhiány. Magas rosttartalma támogatja az emésztést, fokozza a jóllakottságérzést, de még a koleszterinszintedet is csökkentheti.

 

3.Zöld leveles zöldségek

A spenót, a sóska, a fodros kel, a mángold és zöld társaik szuper segítséget jelentenek, ha le akarod dobni a felesleges kilókat, ugyanis úgy tudod velük megnövelni az elfogyasztott étel mennyiségét, hogy közben a bevitt kalóriák mennyisége nem nő, mivel utóbbiban igencsak szegények. Szintén csekély a szénhidráttartalmuk, ellenben rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, klorofillban gazdagok, melyek elősegítik a zsírégetést.

4.Burgonya

A burgonya egyáltalán nem ellensége a fogyókúrának, feltéve, ha helyesen készíted el. A zsíros, sült krumpli valóban nem diétás étel, de ha a burgonyát héjában főve készíted el, máris az egyik legjobb részévé teszed a fogyókúrádnak. Minden fontos vitaminból és ásványi anyagból rejt valamennyit, és gazdag káliumban, mely segít a vérnyomás szabályozásában. A héjában főtt burgonya talán a leginkább laktató étel, azaz mellette garantáltan kevesebbet fogsz másból enni. Ha főzés után hagyod lehűlni, jelentősen megnő benne az ún. rezisztens keményítő mennyisége, mely többek között a fokozott kalóriaégetést is előmozdítja.

5.Bab

A bab, és hüvelyes rokonai, a borsó, a lencse akár te főzöd, akár konzerv formájában fogyasztod, ideális részei a fogyókúrának. Miben gazdagok a különféle babfélék? Fehérjében és rostban, és mint tudjuk, mindkettő segít, hogy minél előbb jóllakottnak érezd magad, és meggátolják a túlevést. Továbbá van bennük némi rezisztens keményítő is, ellenben kevés kalóriát tartalmaznak. Ha a főzés előtt egy éjszakára, vagy legalább 8 órára beáztatod a babot hideg vízbe, elkerülheted, hogy puffadást okozzon, így kellemetlenségek nélkül fogyaszthatod.


 Hirdetés