Számos táplálkozási tanácsadó, illetve netes és nyomtatott sajtós cikk ajánlja a quinoát, mint a gluténmentes csoda élelmiszert, mely a köztudatban a szuperélelmiszerek körét erősíti. Bizonyára te is hallottál róla.

Mi a quinoa?

A quinoa, más néven rizsparéj származását tekintve dél-amerikai, Peru és Bolívia környékén terem a legtöbb belőle. Már az inkák is termesztették az Andok lankáin. Az aprócska magok az akár száznyolcvan centiméter magas szárak csúcsán növekednek. Az apró quinoa magok lehetnek fehérek, pirosak vagy feketék. A tisztítás után kereskedelmi forgalomba natúr és puffasztott változatban kerülnek.

Mitől szuper csodaélelmiszer a quinoa?

A quinoa szénhidráttartalma alacsony, viszont a sok fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz. A quinoa nem gabona, glutént sem tartalmaz. Mint ahogy a többi fogyókúrázó, te is bátran fogyaszthatod, ugyanis alacsony a kalóriatartalma, mindössze százhetvenkettő kalóriát tartalmaz egy negyedcsészényi quinoa. A lassan felszívódó szénhidrátok közé sorolják, ezért is ajánlott a fogyasztása, mert így akadályozni tudja a túlevést. Kilenc aminosavat tartalmaz, ezek pedig a fehérjék szempontjából fontosak a szervezeted számára. Mivel gluténmentes, ha lisztérzékeny vagy, akkor is nyugodtan fogyaszthatod.
A quinoának magas a B2-vitamin tartalma, ezért nemcsak az energiaszinted fenntartásához járul hozzá, hanem lúgosítja is a szervezetedet, kezeli a vérszegénységedet, sőt ha sokszor van migrénes fejfájásod, akkor hosszútávon arra is hathat. A quinoa számos nyomelemet tartalmaz még, többek között E-vitamint, magnéziumot, foszfort, kalciumot és vasat is. Gyulladásgátló hatást is tulajdonítanak neki.

Hogyan fogyaszd a quinoát?

Hasonlóan kell készítened, mint a rizst. Javasolt főzés előtt leöblíteni, mert előfordulhat, hogy keserű marad.
Miután megmostad, annyi vizet önts rá, hogy dupla annyi legyen, mint amennyi ellepi az apró magokat. Körülbelül tizenöt-húsz percig kell főznöd, míg az összes folyadék elfő róla. Ha főzés előtt megpirítod, akkor enyhén diós íze lesz a quinoádnak. Alapvetően úgy használd, mint a rizst, köretként, kevés vajjal vagy olajjal, sóval, borssal ízesítve kiváló köret lehet. De akár reggelire is eheted, például tejjel vagy gabona itallal.
A quinoát keverheted levesbe, salátába, egytálételekbe, sőt szószok adalékanyag is lehet. Szóval a quinoa nemcsak egészséges, de még sokoldalú is.
Mivel a quinoának semleges íze van, ezért sósan és édesen is bátran elkészítheted ezt a rostban gazdag élelmiszert. Ha quinoát fogyasztasz, biztosan teszel az egészséged érdekében.

Quinoa elkészítése egyszerűen

A quinoa egy gluténmentes, tápanyagban gazdag gabona, melyet kiválóan és változatosan használhatsz a rizs helyettesítésére. Ismerd meg a világ egyik legegészségesebbnek tartott gabonáját és elkészítési módját!

Milyen előnyökkel jár a quinoa fogyasztása?

A quinoa (ejtsd: kinoa) egy igen tápláló ősi gabonaféle, pontosabban magtermés, mely azon kevés növényi táplálékok közé tartozik, ami tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat. Gazdag fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban – B- és E-vitaminban, folsavban, magnéziumban, vasban, foszforban, rézben, cinkben, kalciumban és káliumban, valamint rostban és antioxidánsokban. GMO-mentes, gluténmentes, alacsony glikémiás indexű és általában bio termesztésű élelmiszer. Jótékonyan hat az anyagcserére, az emésztésre, csökkentheti a vércukor- és a káros vérzsírszintet, segíthet a testsúly csökkentésében, erősíti az immunrendszert, a csontokat, és még a bőrt is szépíti.

Hogyan készítheted el a legegyszerűbben a quinoát?

Először is mosd meg alaposan, mert a külsején lévő szaponinok miatt kesernyés ízt kaphat. Ám ez mosással elkerülhető. Egyes termékeknél már a gyártók elvégezik ezt a tisztítást, ilyenkor neked már nem kell fáradnod vele. Általánosságban elmondható, hogy 1 rész quinoához 2 rész víz szükséges. És persze só az ízesítéshez. A sós vízben 15-20 perc alatt fő készre a quinoa, kellemes magvas íze van, és ha jól sikerült, akkor az állaga pergős, harapható.

Tippek, hogyan teheted még ízletesebbé a quinoát

  • Erőteljesebb lesz az íze, ha a főzés előtt a lábosban vagy a serpenyőben 6-8 percig folyamatosan kevergetve pirítod egy evőkanálnyi növényi olajban, és csak ezután öntöd fel vízzel.
  • Vízzel főzve a legegyszerűbb, de gazdagabb íze lesz, ha húsleves alaplével, zöldséglével, vagy gombalével öntöd fel, vagy például a fele vízmennyiséget fehér borral helyettesíted.

A quinoával színesebbé és egészségesebbé teheted az étkezésed, nem hiányozhat a vegán és a paleo étrendből sem. Készülhet belőle sós és édes finomság, lehet belőle egyszerű köret, egytálétel fő összetevője, gazdagíthatod vele a salátád, készíthetsz belőle levest, húspótló fasírtokat és burgereket, egészséges reggelit, sőt, panírozhatsz is vele, de akár a Gluténmentes tejszínes gombás csirkemell zöldborsós quinoával receptünket is elkészítheted.


 Hirdetés