Hamarosan laktózintolerancia vizsgálatra indulsz, de azt sem tudod, mi várhat ott rád. Az orvosi vizsgálatok előtt mindig felmerül benned rengeteg kérdés, amire az orvostól választ vársz. Azért, hogy kicsit már tájékozottabban érkezz, összeszedtük a laktózintolerancia vizsgálattal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és a válaszokat is megadjuk rá. Ha előre tudod, miként történik a vizsgálat, nem leszel olyan elveszett a rendelőben, és nem fogsz annyira izgulni.

A laktóz intolerancia tünetei és kezelése

Sok embernek már a tej vagy a tejturmix gondolatára is hideg verejték üt ki a homlokán, mert meggyőződésük, hogy allergiásak a tejtermékekre. Pedig a kutatók szerint a többség, akik azt hiszik, hogy allergiában vagy laktózintoleranciában szenvednek, valójában tévednek.

Peter Whorewell gasztroenterológus szerint sokan, akik azt állítják, hogy allergiásak a tejfehérjékre vagy a tejcukorra, valójában egyszerűen stresszesek, vagy túl sok zsíros ételt fogyasztanak.

„Úgy vélem, hogy a tejben lévő zsír, nem pedig maga a tej okoz gondot. Gyakran tapasztaljuk, hogy a zsírmentes tej nem okoz számukra problémát” – állítja a szakértő. „Sokan e tévhit miatt váltanak át a szójatejre, és őket arra ösztönözzük, hogy térjenek vissza a tejre, és teszteljék a feltételezésünket. Érdekes módon azonban időnként nagyon nehéz rávenni az embereket a változtatásra, miután meggyőződésükké vált, hogy egy bizonyos élelmiszer rosszat tesz nekik.”

A szakértő szerint a tejallergia létezik, de viszonylag ritka jelenség a felnőttek körében. A tehéntej-allergia az egy éven aluli csecsemők körülbelül hét százalékát érinti, de ezt később a 90 százalékuk kinövi. Whorewell azt is elmondta, hogy az allergiával és túlérzékenységgel kapcsolatos bizonytalanság a rossz tanácsok veszélyének teszi ki az embereket. Sarlatánok bukkannak fel, akik bolond diétákkal és tesztelési módszerekkel rukkolnak elő.

Érvényes teszteket csak egészségügyi intézményekben végeznek, és csak ezekkel lehet valóban kimutatni a tejallergiát vagy laktózintoleranciát.

A Milánói Egyetem legújabb kutatása is azt mutatta, hogy azoknak az embereknek a többsége, akik azt hiszik, hogy laktózintoleranciában szenvednek, valójában nem szenvednek ebben a rendellenességben. Guido Basilisco professzor több mint 100 embert vizsgált, akik puffadásról, gyomorfájdalomról és hasmenésről panaszkodtak, és úgy vélték, nem tudják lebontani a tejcukrot és felszívni a vérbe. A vizsgálat végül azt mutatta, hogy tüneteiknek semmi közük a laktóz lebontásához, sokkal inkább elmeállapotukkal állnak összefüggésben.

Laktózintolerancia vizsgálat: kérdések és válaszok

Mikor fogja kérni az orvos a vizsgálatot?

Ha a tej és egyéb tejtermékek fogyasztása után kis idővel rendszeresen hasi fájdalom, haspuffadás, fokozott gázképződés lép fel nálad és megy a hasad is, akkor lehet, hogy laktózintoleranciád van. Ennek biztos kiderítésére az orvos laktózintolerancia vizsgálatra fog elküldeni.

Hogyan kell felkészülnöd a vizsgálatra?

A laktózintolerancia vizsgálat előtti estétől kezdve már nem ehetsz, és csak vizet ihatsz. Már két héttel előtte nem szabad antibiotikumot és emésztési panaszokra gyógyszert (hashajtót, savlekötőt és székletlágyítót) szedni. Ha szedsz valamilyen egyéb gyógyszert, arról is tájékoztasd az orvost, mert befolyásolhatják az eredményt. A vizsgálat előtt lehet meg kell mosnod a fogad, vagy ki kell öblítened a szád, és a laktózt tartalmazó folyadék elfogyasztása után ezt meg kell ismételned.

Hogyan zajlik és fáj-e a laktózintolerancia vizsgálat?

Kétféle laktóz tolerancia tesztet végeznek. Hidrogén kilégzési tesztet és Glükóz tesztet. Mindkét esetben meg kell innod egy adag laktózt tartalmazó folyadékot. Mintát vesznek a laktóz elfogyasztása előtt közvetlenül, majd egy meghatározott idő után ismét.
Hidrogén kilégzési tesztnél a kifújt levegőmintákat általában egy zacskóba gyűjtik. Nem fáj, csak erősen kell kifújnod a levegőt. A Glükóz tesztnél vért vesznek. Ez természetesen kicsit fájhat. Ha félsz a tűtől, megnyugodhatsz, mert a hidrogén kilégzési tesztet kérik gyakrabban.

Mit vizsgálnak?

A laktózintolerancia vizsgálat során a kilélegzett levegőben a hidrogén gáz mennyiségét vagy a vérben a vércukorszint változását mérik miután megittad a tejcukrot (laktózt) hogy képes-e a szervezeted a laktóz megfelelő emésztésére.

Mit jelent a laktózintolerancia vizsgálat eredménye?

Hidrogén kilégzési teszt során a kilélegzett levegőben a hidrogén gáz szintje jelentősen emelkedik a kiindulási értékhez képest, akkor valószínű, hogy laktózintolerancia áll fenn. De negatív eredmény ellenére is lehetsz laktóz intoleráns.
Glükóz tesztnél a vérmintákban a glükóz szintet mérik. Ha a glükóz szintek nem emelkednek és a tüneteid megfelelnek a laktóz intoleranciának, akkor az állapot valószínűleg jelen van. A teszt során emelkedő vér glükóz szint viszont arra utal, hogy valószínűleg nem áll fenn a laktóz intolerancia, hanem más betegség okozza a tüneteket. A teszt eredményeit csak körültekintően szabad értékelni.

Ha laktózintoleranciám van, minden tejre vonatkozik?

Igen, minden tejre, mert laktóz minden emlősállat tejében jelen van. Kevés kivétellel, mindenki úgy születik, hogy képes a laktózt megemészteni, de a laktáz termelése normális esetben az életkorral csökken.

 Nem olyan gyakori a laktózintolerancia, mint gondoljuk!

Sok ember gondolja magáról, hogy laktózintoleranciában szenved, azonban sokaknál mégsem ez a helyzet. A probléma megoldása azt jelentené, hogy több ember fogyasztana tejterméket és táplálkozna ezáltal kiegyensúlyozottabban.

A valódi laktózintolerancia pontos előfordulása nem ismert, de valószínűleg sokkal ritkább, mint gondolnánk. A laktózintoleranciában szenvedők nem fogyasztanak tejet és tejterméket, azonban ennek hatására kalcium- és D-vitamin-hiány léphet fel.

„Különösen gyerekekben és serdülőkben nehéz az elegendő kalcium- és D-vitamin bevitel biztosítása tejtermékek nélkül” – mondta el Dr. Frederick J. Suchy, a Mount Sinai Orvosi Egyetem gyermekhepatológus professzora. „A két vegyület fontos szerepet játszik a csontok egészségében, továbbá egyes szív-érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és a vastagbélrák kialakulásában is.”

A laktóz mind az anyatejben, mind a tehéntejben megtalálható cukor. Táplálékként történő hasznosításához a vékonybélben található laktáz enzimnek kell részeire bontania. Jól tudjuk, hogy a laktáz mennyisége csecsemőkorban a legmagasabb, hogy a baba képes legyen megemészteni legfontosabb táplálékát, az anyatejet. 3-4 éves korra azonban az enzim termelődése rendszerint csökken.

A világ népességének nagy részénél a gyermekkor előrehaladtával nullára csökken a laktáz aktivitása, de ez normális, magyarázta Suchy. Az észak-európai népeknél azonban megmaradhat az enzimműködés, ők később is képesek megemészteni a tejcukrot. A többi ember jó részénél azonban ennek ellenére nem áll fenn laktózintolerancia, a betegségnek tulajdonított tünetek (hasmenés, hasi fájdalom, puffadás) hátterében más betegségek, így az irritábilis bél-szindróma és a lisztérzékenység is állhat.

A valódi tejcukorallergia rendkívül ritka, a laktózintolerancia azonban az elfogyasztott mennyiségtől függ. A szakértők szerint a rendszeres tejtermékfogyasztással csökkenthetők a tünetek, különösen a joghurt és a zsírszegény kemény sajtok fogyasztása ajánlott.


 Hirdetés