Védekezőképességünknek 70-80 százaléka a bélrendszerünkben található. Az immunrendszer működéséhez éppen ezért nélkülözhetetlen a bélflóra egészsége. A légúti, fertőző betegségek terjedésének megfékezésében nem csak a megfelelő higiénia és távolságtartás fontos, hanem az egészséges táplálkozás is!

Életmódunk, emésztőrendszerünk és védekezőképességünk szoros kapcsolatban állnak egymással. Emésztésed javításával fokozhatod immunitásod, ahogy immunrendszered erősítése szintén javítani fog emésztőrendszered egészségén.

 

Mi a kapcsolat az emésztés és az immunitás között?

 

Egyrészt a bélben szívódnak fel azok a fontos tápanyagok, melyek nélkülözhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez. Másrészt a bélflóra baktériumai részt vesznek egyes immunanyagok termelődésében, melyek feladata, hogy elpusztítsák a testbe kerülő kórokozókat. Ha a bélflóra nem egészséges, és káros baktériumok szaporodnak el a bélben, akkor az immunsejtek működése is zavart szenved, a védekezőképességünk pedig csökkenni fog.

 

Milyen ételek javítanak egyszerre az emésztéseden és a védekezőképességeden?

 

Ásványi anyagokban, vitaminokban, egészséges zsírsavakban és rostokban gazdag, lúgosító hatású élelmiszerek a legjobbak a bél egészségének, és ezekkel erősítheted az immunrendszered is. Szinte minden friss zöldség ilyen, ezért bátran fogyassz zöldsalátát minden nap. Lássuk, milyen ételeket érdemes ezeken kívül fogyasztani:

 

Párolt édesburgonya

 

Az édesburgonya igen gazdag B, C és E-vitaminban, rostban, káliumban és rézben. Elkészítheted párolva, sütve, főzve és grillezve is. Pucold meg, és vágjad karikára vagy kockára. Szórjad meg olívaolajjal, fűszerezzed sóval és kakukkfűvel, és lefedve párold 15-20 percig a tűzhelyen vagy a sütőben. Önmagában is finom étel, de köretnek is kiváló.

 

Guacamole

 

Miért olyan egészséges a guacamole? A fő hozzávalója, az avokádó miatt! Az avokádó értékes A, B, C, és E-vitamin forrás, sok benne a rost és a réz, káliumtartalma pedig magasabb,  mint a banáné. Bőségesen tartalmaz folsavat, omega-3-zsírsavat, és Q10 koenzimet, mely a sejtek energiaellátását biztosítja. A guacamole a mexikói konyha kedvelt fogása, de érdemes neked is fogyasztani. Hozzávalói az avokádó, hagyma, paradicsom, koriander és citromlé.

 

Zöldséges árpagyöngy

 

Az árpa az egyik legértékesebb gabona, ha emésztésjavításról és immunerősítésről van szó. Az árpa ugyanis nem csak igen gazdag rostforrás, hanem antioxidáns béta-glükánt is tartalmaz jelentős mennyiségben. Az árpából készült nyálkás kása jótékonyan hat vastagbélgyulladás esetén, és székrekedés ellen is hatásos. Az árpagyöngyöt elkészítheted zöldségekkel, akár egy rizottót, vagy sóletnek, de remek levesbetétnek, fasírtalapnak és köretnek is.

 

Chia puding

 

A chia mag korunk szuperélelmiszere, mely teli van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, omega-3-zsírsavval és rostokkal. Beleszórhatod ételbe, salátába, de a legegyszerűbb fogyasztási formája, ha pudingot készítesz belőle. Ennek érdekében belekeverheted gyümölcslébe, tejbe, joghurtba, növényi joghurtba vagy növényi tejbe, és gazdagíthatod friss vagy aszalt gyümölcsökkel, valódi kakaóporral, olajos magvakkal. Tedd éjszakára a hűtőbe, hogy a magvak megduzzadjanak, és reggelire már kész is a szuperegészséges pudingod.

 

Ilyen finomságokkal nem nehéz betartani az egészséges, immunerősítő és emésztésjavító étrendet.

A cikk folytatása: Megszünteti a puffadást, és szuper immunerősítő: őszi áfonyás smoothie tele rosttal


 Hirdetés