Ismered azt a mondást, hogy reggelizz úgy, mint egy császár? És azt, hogy ha kihagyod a reggelit, akkor hízni fogsz? Nos, ha az elsőt nem is kell szó szerint venni, az utóbbit igen. Ha nem eszel megfelelő reggelit, akkor egész nap sokkal éhesebb leszel, és többet fogsz enni. És vajon létezik tökéletesebb reggeli, mint a zabkása?

Miért szuper reggeli a zabkása?

A zabpehely bőségesen tartalmaz rostokat, melyek jóllakottságérzést okoznak, ezért ebédig biztosan nem éhezel meg. A rostok ráadásul rendben tartják a bélműködést, kellő folyadékkal fogyasztva gátolják a székrekedés kialakulását, csökkentik a zsírok felszívódását, ezáltal a koleszterinszintet, és támogatják az egészséges keringést. Szóval egyszerre teszel jót a súlyoddal, az emésztéseddel és a szíveddel.

 

Készíts mennyei zabkását reggelire! Íme, 5 szuper recept hozzá! Ha vegán vagy, a tejet cseréld le növényi tejre a receptekben.

 

1.Zabkása bogyós gyümölcsökkel és pisztáciával

Mitől lehet egy zabkása még egészségesebb? Hát persze hogy antioxidáns bogyós gyümölcsökkel gazdagítva!

Hozzávalók (2 adaghoz):

150 gramm zabpehely

5 dl tej (vagy növényi tej)

100 gramm fagyasztott, vegyes bogyós gyümölcs

egy evőkanál pirított, zúzott pisztácia

 

Elkészítése:

 

A fagyasztott bogyós gyümölcsöket engedjük fel. A zabkását keverjük bele a tejbe, és hagyjuk állni pár percig, hogy egy kissé megpuhuljon. (Ha nem akarunk annyi tejet elhasználni a recepthez, vagy csökkenteni akarjuk a kalóriamennyiséget, akkor a fele mennyiségű tejet helyettesítsük sima vízzel). Ezután tegyük fel egy edénybe, és közepes lángon 5 perc alatt állandó kevergetés mellett főzzük krémesre. A zabkását osszuk kétfelé, mindkettőre halmozzunk bogyós gyümölcsöket, és hintsük meg a pirított pisztáciadarabokkal.

 

2.Sült zabkása banánnal

A banán kiváló magnézium és triptofán aminosav forrás. Mindkettő elősegíti a boldogsághormon termelődését, tehát nem csak a formás alak miatt érdemes fogyasztani.

Hozzávalók (2 adaghoz):

100 gramm zabpehely

400 ml tej

2 kicsi érett banán

2 csipet fahéj

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Az egyik banánt villával nyomkodjuk össze, és pürésítsük, keverjük össze a zabpehellyel, tejjel (aminek a fele vízzel is helyettesíthető), és a fahéjjal. Öntsük egy sütőedénykébe, hagyjuk állni pár percig, majd süssük 20 percig. A másik banánt karikázzuk fel, és vagy sütés előtt vagy utána halmozzuk a krémesre sült zabkása tetejére.

 

3.Csokoládés zabkása

Ha szuperegészséges zabkását választasz reggelire, még nem kell lemondanod a csokoládé ízéről. Egyszerűen kombináld a kettőt!

Hozzávalók (2 adaghoz):

120 gramm zabpehely

500 ml tej (vagy fele víz)

egy evőkanál holland kakaópor

juharszirup

Elkészítése:

A zabpelyhet keverjük el a tejben, adjuk hozzá a kakaóport, és hagyjuk állni 4 percig. Ezután tegyük fel tűzre, és közepes lángon főzzük 5 percig állandó kevergetés mellett. Mikor elkészült, ízlés szerinti mennyiségben keverjünk hozzá juharszirupot, hogy kellően édes legyen.

 

4.Szilvás-chiás zabkása

A szilva az emésztőrendszer igazi karbantartója, a chia mag pedig fantasztikusan telít. Kell ezeknél jobb hozzávaló egy zabkásához?

Hozzávalók (2 adaghoz):

6 szem friss vagy aszalt szilva

2 csipet fahéj

100 gramm zabpehely

200 ml tej (vagy növényi tej)

200 ml natúr joghurt (vagy növényi joghurt)

2 csipet fahéj

2 evőkanál chia mag

Elkészítése:

Ha aszalt szilvát használunk, akkor áztassuk be előző nap forró vízbe, és hagyjuk állni egy éjszakán át. A zabpelyhet és a chia magot tegyük egy tálba, és öntsünk rá 200 ml forró tejet. Hagyjuk állni, míg a zabpehely és a chia mag megszívja magát. Ezután keverjük hozzá a joghurtot, a felkockázott aszalt vagy friss szilvát, és ízesítsük fahéjjal.

 

5.Zabkása zöld teás-gyömbéres-gyümölcsös öntettel

Ez a zabkása igazi immunerősítő és gyulladáscsökkentő különlegesség, de nem csak a hatása, hanem az íze is igazán különleges lesz mindenki számára, aki megkóstolja.

Hozzávalók (2 adaghoz):

100 gramm zabpehely

2 evőkanál chia mag

300 ml natúr joghurt vagy növényi joghurt

100 ml víz

Stevia cseppek (ízlés szerint)

Hozzávalók az öntethez:

2 teáskanál finomra reszelt friss gyömbér

2 filter zöld tea

4 evőkanál vegyes aszalt gyümölcs feldarabolva

két evőkanál áfonyalekvár

egy kávéskanál tápiókaliszt

200 ml víz

Elkészítése:

Az öntethez feldaraboljuk az aszalt gyümölcsöket, ez lehet aszalt szilva, sárgabarack, de sima mazsola is. Feltesszük 200 ml vízben forrni, majd 10 percnyi gyöngyözve forralás után elzárjuk a tüzet, és beletesszük a teafiltereket, majd lefedve, 10 percig állni hagyjuk. Miután a tea kiengedte az erejét, eltávolítjuk a filtereket, és újra begyújtjuk a tüzet az edény alatt. Hozzáadjuk a gyömbért, az áfonyalekvárt és a tápiókalisztet, elkeverjük simára, és pár percig forraljuk csak, míg besűrűsödik az öntet, aztán elzárjuk a tüzet alatta, és félretesszük hűlni.

A zabpelyhet beáztatjuk 100 ml vízbe, és feltesszük főni. Pár percig főzzük folyamatos kevergetés mellett, majd levesszük a tűzről, és belekeverjük a chia magot. Hozzákeverjük a natúr joghurtot vagy növényi joghurtot, és hagyjuk, hogy a chia mag megduzzadjon benne. Stevia csepekkel édesíthetjük, ha szeretnénk. Az öntettel meglocsolva tálaljuk.

A cikk folytatása: A zabpehely elkészítése és egészségvédő hatása


 Hirdetés