Ez a mennyei vegán cukkini lepény, amely ráadásul még gluténmentes is, mivel hajdinalisztből készül, ebédre, de akár egy könnyű vacsorának is ideális, és gyorsan elkészíthető. A cukkini a vegán étkezés egyik legnépszerűbb alapanyaga, hiszen számtalan variációban elkészíthető, ráadásul a cukkini csökkenti a vércukorszintet, és mivel magas a rosttartalma, így nagyban csökkenti az éhség érzetet is.

vegán cukkini lepény tzatzikivel

A cukkini lepény mellé készíts egy finom vegán tzatzikit, de akár egy nagy tál saláta kíséretében is fogyaszthatod.

Vegán cukkini lepény tzatzikivel

Hozzávalók:

Tzatzikihoz

3 dl vegán natúr szójakészítmény

1 evőkanál olívaolaj

1 kisebb kígyóuborka lereszelve

1 gerezd zúzott fokhagyma

Fél csokor friss kapor apróra vágva

Csipet só-bors

Lepényhez:

20 dkg gluténmentes rizs vagy hajdina liszt

1 teáskanál sütőpor

2 kanál kukoricapehely

4-5 szál friss menta

1 teáskanál őrölt curry

2 cukkini hámozva és lereszelve

1 piros kaliforniai paprika

1 pohár natúr szójakészítmény

Olaj a sütéshez

Elkészítés:

Első lépésként készítsd el a tzatzikit, mert ennek a hűtőben kell 1-2 órát töltenie, fogyasztás előtt.

A szójakészítménybe, vagy vegán joghurtba keverd bele a reszelt uborkát, a zúzott fokhagymát, és az apróra vágott kaprot, majd ízesítsd sóval, borssal, és keverd össze, majd egy zárható dobozba tedd be a hűtőszekrénybe.

A lepényekhez tedd bele egy nagyobb tálba a gluténmentes lisztet, a sütőport, és a kukoricapelyhet, fűszerezd sóval, borssal, curryvel, majd add hozzá a felaprított mentát és a felkockázott paprikát is. Kézzel forgasd össze, majd add hozzá a levétől kinyomkodott cukkinit, de tehetsz bele egy kevés felkockázott újhagymát, snidlinget, vagy akár póréhagymát is. Masszát keverd össze 1 dl vegán joghurttal, majd hagyd állni negyed óráig. Ha a massza túl kemény, egy kevés szójakészítménnyel vagy vízzel tudod lazítani, ha pedig túl lágy, liszt hozzáadásával tudod javítani az állagát.

Egy serpenyőben forrósíts fel egy kevés olajat, majd egy fél merőkanálnyi tésztát önts bele a serpenyőbe és kissé terítsd szét. Amikor a lepény alja már szép arany barnára sült, fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd át. A cukkini lepényt variálhatod, pl. reszelt sárgarépával, fűszernövényekkel, vagy paradicsommal kedved szerint.

Végül a cukkini lepényeket tálald a hideg tzatzikivel.

A cikk folytatásában megmutatjuk neked Vegán Currys csicseriborsó receptet rizzsel