Ha úgy döntesz, szeretnél átállni vegán étrendre, vagy csak egy hétig nem szeretnél húsos ételeket fogyasztani, vesd be a legegyszerűbb és hétköznapi vegán ételeket,amelyeket eddig is fogyasztottál húsevőként.

Úgy érzed, túl sok húst eszel és szeretnél egy hétre vagy akár egy hónapra áttérni a hús, és állati termék mentes vegán étkezésre, de attól félsz, hogy nem fogsz tudni mit enni. Sok ember, ha meghallja, hogy vegán étkezés, azonnal a tofu, a szója a szejtán ugrik be, és ez eltántorítja attól, hogy vegán étrendre váltson. Pedig hidd el számtalan olyan vegán recept létezik, amelyet eddig is ettél rendszeresen, csak egy icipici módosításra lesz szükséged, hogy igazán vegán étel váljon belőle.

Ha azt mondaná neked valaki, hogy vegánként mától csak pizzát, paprikás krumplit, tésztát és sárgaborsó főzeléket ehetsz, ugye mindjárt másként hangzik. Ha csak egy hétig nem eszel húst és állati eredetű élelmiszereket, máris sokat teszel egészséged érdekében, ha pedig szeretnél áttérni a vegán étrendre, kezdetnek ezek a receptek nem okoznak majd fejtörést.

A vegán receptekhez a tésztát cseréld le tojás nélküli tésztákra, minden boltban kapható ilyen, a joghurt és a tejföl helyett használj növényi joghurtot, vagy növényi tejszínt, és alakítsd át a megszokott hazai fogásokat vegánra.

Kapros, vegán sárgaborsóleves

Hozzávalók:

25 dkg sárgaborsó

 2 gerezd fokhagyma

 2 fej hagyma

 2 pohár növényi joghurt

 Csipetnyi tárkony

2 evőkanál liszt

 Fél csokor kapor

 1 teáskanál só

Bio ételízesítő

Elkészítése:

A 10 órára beáztatott sárgaborsót a felaprított hagymával, a fokhagymával és a fűszerekkel együtt főzd puhára, majd add hozzá a növényi joghurtban csomómentesen elkevert lisztet és turmixold össze, forrald át, és a végén add hozzá az apróra vágott kaprot is.

Egyszerű vegán  krumpli leves

Hozzávalók:

Fél kg burgonya

1 pohár növényi joghurt

 1 evőkanál liszt

 1 db babérlevél

 1 teáskanál só

 Néhány szál petrezselyem

Bio ételízesítő

Elkészítése:

A burgonyát hámozd meg és vágd fel kisebb kockákra. Tedd fel főni a babérlevéllel és sóval, kb. 1 liter vízben.  

Eközben a joghurtot simára keverd el a liszttel, add hozzá a bio ételízesítőt és az apróra vágott petrezselymet. Amikor a burgonya puhára főtt, keverd hozzá a növényi joghurtos lisztet és főzd össze vele.

Vegán lencsefőzelék pikánsan

Hozzávalók:

Fél kg lencse

 3 db sárgarépa

 1 db fehérrépa

Fél db zeller

2 gerezd fokhagyma

 2 db babérlevél

3 db burgonya

1 kávéskanál citromlé

 1 teáskanál só

 Bio ételízesítő

Elkészítése:

A lencsét 10 órán át vízben áztasd be, majd szűrd le és tedd fel dupla mennyiségű vízben főni a 2 gerezd fokhagymával, a felszeletelt sárga- és fehérrépával, a babérlevéllel, a kettévágott zellerrel. A burgonyákat hámozd meg, és nagy lyukú reszelőn a lencséhez reszeld bele. Tedd bele az ízesítőket, és addig főzd, míg a lencse meg nem puhul (kb. 15 perc). Utána vedd ki belőle a zellert és a babérlevelet. Csöpp citromlével vagy növényi joghurttal teheted még pikánsabbá.

Lecsó, padlizsánnal vegánul

Hozzávalók:

Fél kg paprika

 3 db paradicsom

1 db padlizsán

3 fej hagyma

 2 gerezd fokhagyma

 Fél csésze rizs

1 teáskanál olaj

1 kávéskanál cukor

 Késhegynyi őrölt bors

 1 teáskanál só.

Elkészítése:

A paprikák magját szedd ki és vágd fel, és csíkokra. A paradicsom héját húzd le, majd vágd fel kockákra. A hagymát is pucold meg és kockázd fel. A padlizsán héját húzd le, és egy fakéssel kockákra vágd fel. A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben főzd meg, majd tedd félre.

Végül a kockázott hagymát is dinszteld meg olajon, dobd rá a zúzott fokhagymát, a paradicsomot, a fűszereket a főzött rizst, és az egészet főzd össze pár perc alatt.

Alufóliás sült burgonya növényi sajttal

Hozzávalók:

2 közepes nagyságú héjas burgonya

A tálaláshoz:

4 dkg reszelt növényi sajt

1 kanál olaj

1 csokor snidling (vagy zöldhagymaszár)

ízlés szerint só

ízlés szerint törött bors

Elkészítés:

Készíts elő 4 akkora alufólia lapot, hogy a burgonyákat bele tud majd csomagolni. A burgonyákat mosd le és töröld szárazra, majd hosszában félig vágd be őket, és sóval, borssal szórd meg őket. Egy kis olajat is tehetsz rájuk, majd csomagold be őket az alufóliába.

Előmelegített sütőbe tolva 40 perc alatt 160-170 fokon süsd meg őket. Kibontás után növényi joghurttal, vagy veganézzel, snidlinggel, és reszelt növényi sajttal tálald.

Paprikás krumpli sütőben készítve

Hozzávalók:

1 kg krumpli

2 pár  szója virsli

1 nagy fej vöröshagyma

1 pohár növényi joghurt

2 zöldpaprika

Ízlés szerint só,bors

Elkészítés:

A vöröshagymát hámozd meg és vágd fel kis kockákra, majd forró olajon fonnyaszd meg.

Ezután add hozzá a pirospaprikát, és a meghámozott és hasábokra vágott burgonyát, majd forgasd át az olajban.

A burgonyát öntsd át egy nagyobb tepsibe, tedd rá a karikára vágott szója virsliket, öntsd nyakon a növényi joghurttal, karikázd rá a paprikát, és ízlés szerint fűszerezd meg, majd önts alá 1 dl vizet.

Végül a tepsit szorosan zárd le alufóliával, és előmelegített sütőbe tolva 170 fokon kb. 40- 50 perc alatt süsd meg.

Tejszínes gombás tészta

Hozzávalók:

15 dkg gomba

2 dl növényi tejszín

1 kis fej vöröshagyma

1 púpozott ek. finomliszt

1 csomag tojás nélküli spagetti

1 csokor petrezselyemzöld

1 gerezd fokhagyma

2 ek. olaj

1 mk. törött fekete bors

ízlés szerint só

Elkészítés:

 A gombát hámozd meg és vágd fel vékony szeletekre, a hagymát pedig pucold meg és vágd fel kis kockákra.  A tésztához tegyél fel sós vizet forralni, és tegyél bele egy kanál olajat is, így a tészta nem fog összeragadni.

Egy kisebb lábosban forrósíts fel olajat és a hagymát dinszteld meg rajta, add hozzá a gombát, szórd meg sóval, borssal, vagy ízlés szerint fűszerrel, és fedő alatt a saját levében párold puhára. Ezután keverd hozzá az aprított petrezselyem zöldet, és a zúzott fokhagymát, majd a növényi tejszínt keverd ki egy kanál liszttel csomómentesre és habard be vele a gombamártást.

Nagyon jól illik hozzá a csipet szerecsendió, vagy a curcuma illetve a curry fűszerkeverék is. Egyszer forrald át, amíg kissé besűrűsödik, majd a kifőzött tojás nélküli spagettivel tálald.

Káposztás tészta

Hozzávalók:

50 dkg édes, fehér fejes reszelt káposzta

25 dkg nagy kocka tojás nélküli száraztészta

0.5 dl olaj

1 ek. kristálycukor

1 mk. törött fekete bors

ízlés szerint só

Elkészítés:

A tésztát sós vízben főzd ki, szűrd le, majd keverd össze egy kis kanál olajjal, és tedd félre.

A reszelt káposztát sózd be és hagyd állni, kb. negyed órát, amíg a káposzta, levet enged. Ezután nyomkod ki a levét, és tedd bele egy nagyobb lábosba. Öntsd rá az olajat, és 1 deci vizet, és fedő alatt párold meg, közben néhányszor keverd is át.

Ezután vedd le róla a fedőt, add hozzá a cukrot, és a borsot, és addig pirítsd, amíg szép aranybarna nem lesz.

Ha elkészült forgasd össze a tésztával és melegen tálald.

Nem is olyan nehéz vegán konyhát létrehozni, csak pár kis élelmiszer csere kell hozzá!


 Hirdetés