Diétázol, de nem tudod, mit egyél ebédre? Vagy csak nincs túl sok időd főzni? Akkor ez a finom fogyókúrás recept neked való. A quinoa egy alacsony szénhidrátú, de magas fehérje tartalmú mag, amelynek a vitamin és ásványi anyag tartalma is igen széles, nem hiába került be a szuperfoodok közé.
A quinoa Peruból származik, de Bolíviában is nagy mennyiségben termesztik. Mivel a quinoa gluténmentes, ezért gluténérzékenyek is fogyaszthatják, de alacsony kalória tartalma miatt a fogyókúrázók kedvencévé vált.
Sült csirkemell színes quinoa salátával
Hozzávalók:
1 nagyobb filézett csirkemell
1 bögre quinoa
1 fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 kígyóuborka
Elkészítés:
A csirkemellet mosd meg jó alaposan, majd vágd fel csíkokra vagy kockára. Ízesítsd csirke fűszerkeverékkel, és hagyd állni pár percig, hogy a fűszerek jól átjárják a húst.
Közben a vöröshagymát tisztítsd meg és vágd fel vékony karikákra, majd forró olajban egy serpenyőben dinszteld meg. Amikor a hagyma már szép aranysárga, add hozzá a csirkemellet, és pirítsd össze az egészet. Ha szeretnéd felturbózni, tehetsz hozzá szezámmagot, gombát vagy szójaszósszal és újhagymával akár egy kínai receptet is megalkothatsz.
Ha a csirke elkészült tedd félre, és kezdj neki a quinoa főzésnek.
Quinoa elkészítése
A quinoát ugyanúgy kell elkészíteni, mint a rizst. Első lépésben a quinoa magokat egy szűrő segítségével jó alaposan öblítsd le, mert egy keserű anyagot szaponint tartalmazz, azért hogy a madarak ne egyék meg a magokat. Ezt a keserű réteget csak többszöri lemosással tudod eltávolítani a magokról. Ha elkészültél az öblítéssel, egy bögre quinoához két bögre vizet számolj.
Tedd fel a tűzhelyre a lábost a vízzel és a quinoával, és kezd el forralni. Amikor a víz már forr, vedd alacsonyabbra a lángot az edény alatt, és főzd további 15-18 percig. Ez után vedd le a tűzhelyről a lábost és hagyd még 15 percig fedő nélkül, hogy a magok jól beszívják a vizet.
A quinoa önmagában elég íztelen, így bátran ízesítsd sóval, borssal, fűszerekkel, vagy akár petrezselyem zölddel. Végül a kihűlt quinoához keverd hozzá a felkockázott paradicsomot és uborkát.
A folytatásban megmutatjuk miért a Quinoa a fogyókúrázók kedvenc körete