A kenyér hagyományosan élesztővel készül, ettől lesz levegős, és ettől nő olyan szép nagyra a bedagasztott vekni. Ám sajnos az élesztő sokaknak bántja a gyomrát, gyomorégést, puffadást, emésztési panaszokat okoz. Ilyenkor mondjunk le a kenyérről? Dehogy! Próbálj ki olyan kenyérrecepteket, melyekben nincsen élesztő!

élesztő nélküli kenyér

Élesztőmentes kenyérrecept számtalan létezik, egyszerűbbtől a bonyolultabbig. Összegyűjtöttünk 4 élesztőmentes receptet, mely biztosan nem fogja bántani a gyomrod.

 

Szódabikarbónás kenyér recept

 

Kevés hozzávalóval készülő, egyszerű és gyors kenyérrecept.

 

Hozzávalók:

500 gramm liszt

3 pohár natúr joghurt (450 gramm)

egy evőkanál szódabikarbóna

egy csapott evőkanál só

 

Elkészítése:

A lisztet, a sót és a szódabikarbónát keverd össze egy tálban, majd keverd hozzá a joghurtot is. A masszának nem szabad keménynek és sűrűnek lennie, hanem lágynak és rugalmasnak, ezért egy kevés vizet lehet hozzáadni, ha túl kemény lenne. Robotgép dagasztóspiráljával dolgozd össze a tésztát, majd sütőpapírral bélelt kenyérformába töltsd a masszát. Vágd be a tetejét késsel néhány helyen, majd előmelegített sütőben, takaréklángon süsd aranybarnára.

 

Olívaolajos rozslisztes kenyér recept

 

Ezt az élesztőmentes kenyérreceptet a rozsliszt és az olívaolaj teszi még egészségesebbé.

 

Hozzávalók:

200 gramm búzaliszt

300 gramm rozsliszt

3 evőkanál olívaolaj

egy evőkanál sütőpor

egy csapott evőkanál só

víz

 

Elkészítése:

A liszteket keverd el alaposan a sóval és a sütőporral. Kanalazd hozzá az olajat, és annyi vizet – körülbelül 2 pohárnyit – hogy dagasztóspirrálal könnyen össze tudja dolgozni a masszát a robotgép. Mikor kész a sima massza, tedd sütőpapírral bélelt kenyérformába, és előmelegített sütőben takaréklángon süsd aranybarnára és ropogósra kb. 45 perc alatt.

 

Ír szódás kenyér recept

 

Élesztőmentes kenyérrecept kefirrel és szódabikarbónával.

 

Hozzávalók:

500 gramm liszt (300 gramm finomliszt+200 gramm teljes kiőrlésű liszt)

egy evőkanál szódabikarbóna

egy csapott evőkanál só

4 dl kefir

 

Elkészítése:

A lisztet, sót és a szódabikarbónát egy tálban keverd össze. Add hozzá a kefirt, és gyúrjál belőle homogén masszát. Tedd sütőpapírral bélelt kenyérformába, vagy formázz belőle kerek bucit, és előmelegített sütőben körülbelül fél óra alatt süsd aranybarnára.

 

Sajtos-fokhagymás kenyér recept

 

Élesztőmentes kenyeret nem csak natúr, hanem ízesített formában is lehet sütni. A sajtos fokhagymás kenyér remek szendvicsekhez, de krémlevesek mellé is kitűnő frissen és pirítva egyaránt.

 

Hozzávalók:

500 gramm liszt

4 evőkanál vaj vagy olaj

egy teáskanál só

egy csomag sütőpor

15 dkg reszelt sajt

2 gerezd lereszelt fokhagyma

300 ml tej

1 tojás

 

Elkészítése:

A sót és a sütőport keverd el a lisztben, majd dolgozd össze a zsiradékkal, míg morzsalékos nem lesz. Ezután keverd hozzá a sajtot és a fokhagymát is. Végül dolgozd bele a tejet és a tojást, és formázd cipóvá. Sütőpapírral bélelt formába fektesd, és süsd előmelegített sütőben kb. 45 percig, majd 200 fokra emelve a hőfokot további tíz percig.

 

Kellemes élesztőmentes kenyérsütögetést!

A cikk folytatásában: Így készíts gluténmentes kukoricás kenyeret házilag


 Hirdetés