Liszt, tojás, tej, ásványvíz, só, olaj. Milyen finomság készíthető ezekből a hozzávalókból? Hát persze, hogy finom palacsinta! Ha szeretnéd ezekből elhagyni a tojást, mert allergiás vagy rá, vagy koleszterinszegény étrenden vagy, vagy egyszerűen nincsen otthon tojás, de megkívántad a palacsintát, adunk 3 tojásmentes receptet hozzá!

Tojásmentes palacsinta

Palacsinta tojás nélkül? Igen! Ha tojásallergiás vagy, kevesebb koleszterint akarsz enni, vagy vegán vagy, egyszerűen elhagyhatod a tojást a palacsintából. Persze ha vegán vagy, akkor a tejet is cseréld le növényi tejre a receptekben.

Tojás nélkül is remek, ruganyos és könnyű palacsintákat süthetsz. Íme, 3 tojásmentes palacsinta receptünk, amiben egy amerikai palacsinta recept is helyet kapott.

Tojásmentes palacsinta 1. variáció

Négy hozzávaló és egy csipetnyi só, ennyi is elég a tökéletes palacsintához.

 

Hozzávalók:

2,5 dl tej

2 dl ásványvíz

12 púpozott evőkanál liszt

3 evőkanál olaj

csipet só

 

Elkészítése:

A tejet és a lisztet keverd el egy tálban csomómentesen. Amikor sima, sűrű állagot kapsz, adj hozzá egy csipet sót, és kezd el hozzáadagolni a vizet apránként, annyit, hogy a szokásos palacsintasűrűséget kapd. Ha elérted a kellő állagot, add hozzá az olajat, és forró olajon süsd ki a palacsintákat tapadásmentes serpenyőben. Ha nincsen tapadásmentes serpenyőd, akkor kevés olajon süsd ki a palacsintákat, hogy ne ragadjanak le.

 

Tojásmentes palacsinta 2.variáció

 

Ebben a tojásmentes palacsintareceptben helyet kap a pezsdítő kaukázusi kefir is, amitől lágyabb és finomabb lesz a palacsintatészta. És egy kevéske sütőpor is segít a könnyítésben.

 

Hozzávalók:

11 púpozott evőkanál búzaliszt

7 evőkanál kaukázusi kefir

1 evőkanál cukor

3 dl tej

2 dl ásványvíz

1 teáskanál sütőpor

2 evőkanál olaj

csipet só

 

Elkészítése:

 A lisztet keverd csomómentesre a tejjel, majd add hozzá a sót és apránként a vízzel hígítsd kellő állagúra. Keverd bele a kefirt, a cukrot, az olajat, és a sütőport. Tapadásmentes serpenyőben süsd ki a palacsintákat a szokásos módon.

 

Amerikai palacsinta recept tojás nélkül

 

Az amerikai palacsinta is sokak kedvence, aminek a sokféle receptjéből általában nem hiányzik a tojás. De tojás nélkül is lehet könnyű, levegős amerikai palacsintát készíteni. Íme, egy szuper recept!

Hozzávalók:

20 evőkanál liszt

1 evőkanál sütőpor

1 evőkanál cukor

2,5 dl tej

2 evőkanál olaj

2 evőkanál víz

egy csomag vaníliás cukor vagy pár csepp vaníliaaroma

csipet só

 

Elkészítése:

Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, cukrot és a sót, azaz a száraz hozzávalókat. Az olajat, vizet és tejet keverd össze, és add a száraz hozzávalókhoz. Ha nem kellően folyékony az állaga, adj hozzá még kevés vizet vagy tejet. Tapadásmentes serpenyőben olaj nélkül vagy pici olajon süsd ki a palacsintatésztát, adagonként fél merőkanálnyi mennyiséget. Amikor már apró buborékok jelennek meg a palacsinta tetején, és kezd szilárd lenni a széle, akkor kell megfordítani, és a másik oldalát is aranyszínűre sütni. A legfinomabb juharsziruppal és friss gyümölccsel tálalva.

 

A palacsintákat kínálhatod a szokásos módon kakaóporral, fahéjjal, lekvárral, friss gyümölcsökkel, cukros-tejfölös túróval.

 

A tojásmentes palacsintákban nem feltétlenül kell a tojást bármivel is helyettesíteni, elegendő plusz folyadékkal lazítani a tésztát. Az íze tojás nélkül is finom lesz, és az állagára sem lesz panasz. Ám, ha mégis tojáshelyettesítőt keresel, akkor többféle élelmiszerrel pótolhatod a tojást:

  • Víz, sütőpor és olaj 2:2:1 arányú keverékével segíthetsz a tésztán, hogy lágyabb legyen.
  • Almaszósszal is helyettesítheted a tojás nedvességét a tésztában, és még plusz finom ízt is kölcsönöz a tésztának. A legjobb a cukrozatlan almaszósz, amiből nagyjából 4 evőkanálnyi kell egy tojás kiváltására.
  • A pürésített banán is hasonlóan hasznos, mint az alma, banános ízt és édességet ad a palacsintának, a cél érdekében válassz érett banánokat. Ugyanúgy ahogy az almaszószból, banánpüréből is 3-4 evőkanál vált ki egy tojást.
  • Őrölt lenmagot keverj össze vízzel 1: 3 arányban, és hagyd állni 5 percig, hogy megszívják magukat a magvak. Ezután add a tésztamasszához. A lenmag enyhe diós ízt kölcsönöz a palacsintatésztának.
  • Chia magból is lehet növényi tojás. Egyszerűen 1: 2,5 arányban keverj össze chia magot vízzel, hagyd, hogy a magvak megszívják magukat, és máris kész a kocsonyás állagú tojáspótló.
  • Joghurttal és kefirrel is helyettesítheted a tojást. Egy tojás 3 evőkanál joghurttal ér fel.

Érdemes ezeket a tojáspótlókat is kipróbálni nem csak palacsintához, hanem mindenféle süteményhez is.

Jó étvágyat!

A folytatásban mutatunk neked egy  Gluténmentes ribizlis tortácska receptet  tej, és tojásmentesen.


 Hirdetés