A zöld tea és a fekete tea ugyanarról a növényről származik, mindössze a feldolgozásukban vannak különbségek. Ismerd meg te is a zöld tea és a fekete tea összetevőit és hatásukat.

Zöld tea kancsóban

A tea (Camellia sinensis) a teafélék (Theaceae) családjának névadó nemzetsége. Természetes környezetben fatermetű növény, termesztett változatait cserjének nevelik (teacserje). Leveléből, esetleg más részeiből főzött ital az azonos nevű tea.

Tea cserjét ma már saját magad is termeszthetsz a kertedben, hiszen a Holland kertészeknek hála már a hazai kertészetekben is kapható tea cserje. De a boltokban is igen széles a választék a teából, legyen szó fekete illetve zöld teáról. A tealevelek olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek leszedés után oxidálódnak. A különbség a fekete és a zöld tea között éppen ez az oxidációs folyamat, hiszen míg a fekete teát hagyják oxidálódni a szüret után, addig a zöld teánál megállítják ezt a folyamatot, így a zöld teát akár a szedés napján is lehet fogyasztani.

 

Miért egészségesebb a zöld tea, mint a fekete tea?

Azért mert a fermentáció során, amikor is a fekete tea megkapja jellegzetes fekete vagy épp piros színét, bizonyos összetevők megsemmisülnek, pl. a polifenolok, amelyek a zöld teában viszont megmaradnak. Ezért a zöld teának a legmagasabb a polifenol tartalma, amely nem más, mint egy antioxidáns. Kutatások igazolták, hogy a zöld tea, védi a szívünket, és hatásosan megelőzi a daganatos betegségek bizonyos fajtáit, pl. a mellrákot, a prosztata rákot, és a vastagbélrákot. Ezen kívül a zöld tea, fertőtlenítő és antibakteriális hatású is, így segít megelőzni a fogszuvasodást, és az emésztőrendszeri fertőzéseket is. De ugyanilyen egészséges pl. az oolong tea is, amely csak félig fermentált, és a fehér tea, amely szintén csak szárított tealevelekből áll.

A tea élénkítő hatása

Minden teát lehet élénkítésre használni, sokan kávé helyett fogyasztják a teát, mivel a teában ugyanúgy megtalálható a koffein és a tein, amely az idegrendszert stimulálja. A tea koffein tartalma, nagyban függ a tea fajtájától és a főzési, illetve áztatási időtől. A legtöbb koffein a fekete teában van, utána jön a sorban a zöld tea, végül az oolong és a fehér tea. Tehát ha egy élénkítő italra van szükséged, de nem szeretnél túl sok koffeint fogyasztani, kávé helyett reggelente fogyassz el egy csésze friss citromos zöld teát.

 

Hatásos zsírégető a tea?

A tea zsírégető hatását tudományosan még nem igazolták, mégis sok fogyni vágyó hisz benne, hogy a zöld tea, vagy épp a roibos tea zsírégető hatással is rendelkezik, mivel a koffein a test metabolikus arányát is növelheti.  De azért szerintünk nem érdemes naponta 7-8 csésze zöld teát meginni, hogy karcsúbbak legyünk, mivel a túl sok koffein ártalmas is lehet. Viszont ha nyáron szeretnél egy jeges hűsítő teát készíteni magadnak, amely nem emeli meg a vérnyomásodat, a roibos tea kiváló frissítő lehet, hiszen nincs benne koffein, mégis nagy mennyiségű antioxidáns és ásványi anyag található benne. Ebből bátran fogyaszthatsz naponta akár több csészével is.

Aki magas vérnyomással, vagy szív és érrendszeri betegségben szenved, inkább kérje ki orvosa tanácsát a fekete és zöld tea fogyasztását illetően, mert a teában található koffein rájuk veszélyes is lehet, ebben az esetben a fehér, és roibos tea, vagy egy finom citromfű tea lehet az ideális választás.

A folytatásban mutatunk neked 3+1 gyógynövényes teát a megfázás ellen!


 Hirdetés