Mutatunk egy egészséges, diétás, szénhidrát csökkentett magvas kenyér receptet, amely cukor, liszt, glutén, tej és tojásmentes is,ráadásul pillanatok alatt elkészül.
Azt tudjuk, hogy a kenyér a fogyókúra során nem lesz a barátunk, és sajnos egészséges kenyér a boltok polcain nem szerepel túl gyakran. Mutatunk egy olyan magos egészséges kenyér receptet, amellyel kiválthatod a sima bolti kenyeret, és garantáltan jól laksz majd tőle.
Gluténérzékenyek, vegánok,low carb diétások, paleosok, és fogyókúrázók is fogyaszthatják, magas az ásványi anyag tartalma, és a rost tartalma is, viszont alacsony a szénhidrát tartalma, és az is lassan felszívódó, tehát nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, így sokáig a jóllakottság érzetét kelti a kenyér. Nem kell sokat vesződni az elkészítésével sem, csak össze kell keverni a hozzávalókat, megsütni, és máris kész a finom szendvics alap, amelyet megkenhetsz bármilyen egészséges krémmel, humusszal, lekvárral, vagy eheted zöldségekkel, avokádóval reggelire is.
Magvas minden mentes kenyér recept:
Bevásárló lista:
2 evőkanál magkeverék a kenyér tetejére (chia, lenmag, napraforgó, tökmag)
10 dkg gluténmentes zabpehely liszt, vagy ha ez nincs, mandula liszt is megfelel.
10 dkg hajdinaliszt
4 evőkanál bio napraforgómag
2 teáskanál chiamag
1 teáskanál lenmag
1 kiskanál szárított provanszi fűszerkeverék
1 fél teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
250 ml növényi ital, ha ez nincs víz is jó helyette
1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a növényi italt, az olívaolajat, és jó alaposan keverd össze.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra, majd egy megfelelő méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral. A masszát egy spatula segítségével terítsd el egyenletesen a tepsiben, és a tetejét szórd meg a magkeverékkel. Kissé nyomkod bele a magokat a tésztába, és ha van otthon durva szemű tengeri só, azt is tehetsz a tetejére.
20-25 perc alatt süsd meg a kenyeret a sütőben, ha elkészült vedd ki és hagyd, hogy teljesen kihűljön.
Vágd fel tetszőleges formára és fogyaszd el reggelire vagy vacsorára. A megmaradt kis kenyereket tedd zárható dobozba, és a hűtőben tárolva még két-három napig fogyaszthatod, de mélyhűtőbe téve sokkal tovább is eláll.