Kedvenc nyári nyalánkságunk a fagylalt. Ám ha nem vigyázunk, a fagyievéstől villámgyorsan felszöknek ránk az extra kilók. A készen kapható fagyik általában rengeteg cukrot tartalmaznak, ráadásul, mivel hidegen esszük őket, sokkal többet tudunk megenni, mint tanácsos lenne. Készíts cukormentes változatot, amit bűntudat nélkül ehetsz.
Szuper cukormentes házi fagylalt receptjeink elvarázsolnak, és alacsony szénhidráttartalmuk révén még a low carb és keto diétákban is fogyaszthatod őket. De nem csak a fogyni vágyóknak hasznos ez a fagyi, hanem az egész családnak. Hiszen a gyerekeknél is nagyon fontos, hogy olyan nassolnivalókat egyenek, melyek egészségesek, nem hizlalnak, és nem növelik a cukorbetegség kockázatát.
Kékáfonya fagylalt cukormentesen
Ha imádod az áfonyát, ki ne hagyd ezt a bíborszínű, alacsony kalóriatartalmú, cukor- és gluténmentes csodát!
Hozzávalók:
350 ml tejszín
300 ml tej
200 gramm áfonya
2 evőkanál citromlé
Csipetnyi fahéj
Pár csepp mandula kivonat
1 kávéskanálnyi vanília kivonat
Folyékony stevia
víz
Elkészítés:
Az áfonyákat alapos tisztítás után tedd egy főzőedénybe. Tégy hozzá egy evőkanál vizet, két evőkanál citromlevet és kevés fahéjat. Gyöngyözve főzzed alacsony hőfokon 10 percig fedő alatt. Ezután tedd turmixgépbe és pürésítsed, majd öntsed vissza az edénybe főzzed további 15 percig, hogy besűrűsödjön és sziruposodjon. Miután elkészült, édesítsed stevia cseppekkel ízlés szerint, és add hozzá a mandulakivonatot, és a vaníliakivonatot is.
A tejszínt verd kemény habbá, majd add hozzá a tejet és az áfonyapürét. Édesítsed még stevia cseppekkel ízlés szerint. A fagyi ezután mehet a fagyasztóba.
Csokoládés-avokádós fagylalt cukormentesen
Ez a cukormentes fagylalt a csokoládé miatt szuperfinom, az omega-3-zsírsavakban gazdag avokádónak köszönhetően pedig szuperegészséges is!
Hozzávalók:
2 érett avokádó
4-5 evőkanál holland kakaópor
180 ml tejszín
180 ml kókusztej
Folyékony stevia
1 tábla étcsokoládé
Elkészítés:
Az érett avokádók húsát, a holland kakaóport, és a kókusztejet turmixgépben vagy botmixerrel pürésítsed. Verd fel a tejszínt. A tábla étcsokit gőz fölött olvaszd fel, keverd az avokádós krémhez, ízesítsed ízlés szerint steviával. A habot keverd bele a csokis krémbe, aztán tedd a fagyasztóba.
Kókuszfagylalt cukormentesen
Igazi, nyarat idéző, trópusi hangulatot varázsoló, mennyeien krémes fagylalt kókuszreszelékkel megbolondítva.
Hozzávalók:
350 ml kókusztej
350 ml főzőtejszín
3 tojássárgája
1 teáskanál vanília kivonat
30-40 gramm kókuszreszelék
Stevia cseppek
Elkészítés:
A kókusztejet és a főzőtejszínt tedd egy edénybe, és kezd melegíteni. Mikor már felmelegedett a fagyialap, add hozzá a tojássárgákat, vanília kivonatot, és kevergesd, míg teljesen homogén állagot nem kapsz, és a tojások is csomómentesen elkeverednek. Mikor langyosra hűlt, keverd hozzá a kókuszreszeléket és a stevia cseppeket ízlés szerinti mennyiségben. Ezután mehet a fagyasztóba!
Mindhárom receptből kihagytunk egy jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb összetevőt. A fagylaltmasszákba keverj két csipet sót. Ez intenzívebbé teszi az ízeket, és még finomabb lesz a fagyi.
A cikk folytatása: Vegán epres fagylalt házilag